Sclerosis multiplex - eredményeim

Tisztelt Doktor Nő / Úr! 2009-ben diagnosztizáltak nálam sclerosis multiplexet, a kérdésem az MRI eredményeimmel kapcsolatos: 2009: Intrathecalis IgG szintzésis nem volt (ez mit jelent? ) 2010: ko.-i mpx. fehérállományi gócok, melyek száma növekedett (hogyan tudnak ezek sokszorozódni? ) 2011: A kamrarendszer szimmetrikus. A kp. vonal megtartott helyzetű. A cerebellumokban és az agytözsben kóros demyelinizatios góc nem ábrázolódott. A nagyagyféltekében periventricularisan és subcorticalisan is számos 3-12 mm nagyságú sm-re jellemző góc különöl el. Kontrasztanyag adása után aktivitásra utaló kóros halmozás nem látható. Röviden ezek az MRI eredményeim. A 2011-es MRI-t kérem próbálja számomra úgy kifejteni, hogy értsem. Az agytörzsben nem látszik SM góc, de van a nagyagyféltekében. Milyen ideget érint ez? Mit irányít az agytörzs és a nagyagyfélteke? Mit jelent a nagyagyféltekében a periventricularisan és subcorticalisan: Mi az hogy a kamrarendszer szimmetrikus? Ön szerint nagy a baj? Kisbabám született, tünetmentes vagyok 2011. tavasz óta, akkor kezeltek utoljára sub miatt, aztán jött a gyermek várás, szülés, most szoptatok. Két napja folyamatosan rázza a hideg a jobb combomat, állandóan libabőrös, ez mit jelenthet? Nagyon várom minden kérdésemre a válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Kerekes Éva válasza sclerosis multiplex témában

Tisztelt Édeklődő!

-Az intrathecalis IG szintézis nem MR lelet, ez a gerincvíz vétel eredménye, és annyit jelent, hogy abban az időpontban, amikor a gerincvizet vették, éppen nm képződtek az M-re jellemző antitestek. Ez az SM aktivitását jelenti az adott pillanatban.

- a nővekedő fehérállományi gócokról: minden kiújulása a betegségenk (schub) a fehérállomány pusztulásával jár újabb, körülírt helyeken, ezért multiplex (sokszinű) a betegség. Ez látszik az MR-en

- Az agy komplex, összetett, minden mindent irányít az öszeköttetések kapcsán. Mivel az agytőzsben az idegpályák tömörebben futnak, szerencsésebb, ha nagyagyféltekét érinti a folyamat, kevesebb tünettel jár.

- a kamrarendszernek szimmetrikusnak is kell ennie, az agykamráknak van egy jellemző formája, az öné is ilyen.

-hogy nagy-e a baj? hát reméljük, hogy az SM kutatások jól haladnak, és sokáig minimális tünetei lesznek, és talán majd egyszer meg is gyógyulhat. Reméljük.

- a láb tünet lehet banális, gerinc eredetű, gyakori a kismamáknál, de lehet SM tünete is, beszélje meg a neurológusával!

Kérdés: 2012. szeptember 18., 14:15; Megválaszolva: 2012. szeptember 20., 12:14
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Agyi zavar? - MR lelet
Epilepszia
Agyi zavar?
Mi lehet a gyakori izomrángás és...
2 éves gyermek alvás közben...