• MR lelet eredménye beteg nyelvére lefordítva

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Következőt állapították meg a vizsgálat során ebben szeretném a segítségét kérni ,hogy számomra is érthető legyen az eredmény! Mérsékelten tágabb extracerebralis liquorterek.A középvonal helyzete megtartott.A pontocerebellaris liquortér tágabb.A 4 ik kamra és a supratentoralis kamrarendszer normál tágasságú.Középvonal helyzete megtartott.Cavum septi pellucidi.a ponsban egy 5 mm átmérőjű,bal oldalon temporo-basalisan egy hasonló nagyságú,a bal oldali kisagyi féltekében egy 3 mm átmérőjű,a nyúltvelőben szintén 5 mm átmérőjű demyelinisatios góc észlelhető. az agy állományában egyebütt körülírt kóros jelintenzitásbeli eltérés nem észlelhető. a látott kép SM-re susp.a jobb oldali arteria vertebralis kanyargósabb lefutású. A Willisi kör erein kóros signal void nem észlelhető.

        Dr. Kerekes Éva válasza a sclerosis multiplex témában

        Kedves Érdeklődő! Az MR leírások nyelvezete nem nagyképüségből nehezen érthetőek a laikusok számára, hanem ezeket a kifejezéséket így tanuljuk az egyetemeken és így használjuk világszerte, megértve egymás leirásait. Ezek a leletek nem a betegnek, hanem a kezelőorvosának szollnak, és nem véletlenül. Ugyanis egy laikus félreértelmezhet néhány számára ismert kifejezést, és helytelen következtetéséeket von le ebből. Az orvosképzés nem szadizmusból adódóan áll 6 egyetemi és 5 szakorvosjelőlti évből, hanem mert minimum 11 és tanulás kell ahoz, hogy egy MR leletet értelmezni tudjon valaki, ezt nem lehet felcsipegetni a neten. Ami az Ön számára ebből a leletből fontos, arról , gondolom, már a neurológusa is tájékoztatta. Az eltérések Szklerozis Multiplexre gyanusak, ami nem jelenti azt, hogy Önnek Szklerozis Multiplex-e van, hanem azt jelzi, hogy az MR vizsgálata során az agy fehérállmányában olyan eltéréseket találtak, melyek gyakran fordulnak elő az ebben betegségben szenvedők MR felvételein. De más betegség is okozhat hasonló MR képet. A szkelózis multiplex diagnozisa nem egyértelmű, mint például néhány daganaté, amit jól lehet látni az MR-n. A szakmai ajánlatok több jellemző tünet együttállása esetén javasolják a gyanus, a valószinüsítható, vagy az egyértelmű SM ( szlerózis multiplex) diagnózisát. Ezért javasolom azt, hogy az MR lelet jelentőségét ne értékelje túl, ez csak egy szükséges, de nem legfontosabb mozaik a diagnozisában, és nem Önnek, hanem csakis neurológusának jelent értékes információt. Számára nem csak a diagnózisban, de prognozisban és a kezelés hatékonyságában is sokat segíthet, az előző és a mostani lelet összehasonlítása, a változások kiterjettsége és elhelyezése. Kérem, találjon olyan neurológust (vannak SM szakrendelések a megyei kórházakban és a Neurológiai klinikákon), akiben bízik, és öszintén tegye fel neki a kérdéseit. Csakis tőle, és nem az MR lelet leforditásától kaphat korrekt tájékoztatást. Egészséget és tünetmentességet kívánok! dr. Kerekes éva neurológus és gyermekneurológus szakorvos


        Dr. Kerekes Éva
        neurológus, gyermekneurológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Kerekes Éva
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. december 21., 18:39; Megválaszolva: 2011. december 23., 13:08

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés