• Lumbalis gerinc MR vizsgálat eredménye.

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő / Doktor úr! Lumbalis gerinc MR vizsgálati eredményem kiértékelésében szeretném a segítségét kérni. 40 éves gépkocsivezető (konténer szállító) vagyok. Pár éve gerincproblémával küszködöm. Többször hallottam, hogy ha nem műtetem meg magamat akkor hamarosan tolószékbe kényszerülök. Szeretném megtudni, hogy az MR vizsgálatom erdménye ezt alátámasztja -e? Leletem: T1, T2, STIR sagittalis, T2 coronalis sacruma döntött, T2 axiális mérésekkel készült az L.III.-S.I. intervertebralis rések magasságában. A lumbalis lordosis kiegyenesedett. A csigolyatestek peremei megynyúltak. A felső lumbális és az alsó háti szakaszon a zárólemezeken schmorl benyomatok ábrázolódnak. A rések kissé szűkebbek, a porckorong ellapult jeladása csökkent T2 méréseken dehydratiora jellemzően. A canalis spinalis normális tágasságú, a conus L.I. rés magasságában végződik ép. L.IV.-L.V. intervertebralis résben középvonali protrusio látható, mely a durazsákot komprimálja, a lefelé haladó gyököket eléri. A foramenek szabadok. L.V.-S.I. résben széles alapú középvonali protrusio van érdemi durazsák illetve gyök compressiot nem okoz. Hernina nem igazolható. Orvosi vélemény: Spondylosis discopathia. Hernia egyik magasságnan sem igazolódott. m.Scheuermann utáni állapot. Szeretném tudni, hogy ez a lelet mit jelent a számomra. Tényleg műteni kell vagy kezelésekkel és gyógytornával is lehet segíteni a jelenlegi állapotom? Tudom folytatni a munkámat? Segítségét előre is köszönöm. Üdvözlettel: Gyula.

        Dr. Laki András válasza a mozgászervi panasz témában

        Tisztelt Kérdező! A lumbalis (ágyéki) gerinc MR leletében a csigolyákon enyhe fokú túlterheléses eredetű jeleket írnak le a csigolyatestek peremeinek megnyúlásával. A Schmorl herniák a csigolyák felső vagy alsó zárólemezein lévő körülírt benyomatok, a porckorong helyi benyomódásai a csigolyába. Ezek általában, ahogy itt is utalnak rá, egy valószínűleg serdülőkori gerincbetegség (Scheuermann kór) nyomai. Az aktuálisan lényegesebb eltérések a csigolyák közötti porckorongok terheléses elváltozásai, vagyis ellapultságuk, csökkent víztartalmuk és a gerinccsatorna felé történő előboltosulásuk. Az Ön esetében a leginkább jelentős eltérés a IV-V. csigolyák közötti porckorong kidomborodása (ez a protrusio) mely gerincvelő kemény burkát nyomja és eléri az ideggyököket. (ezen a szakaszon már nincs gerincvelő, ahogy szerepel a leletben, normális módon feljebb az I-II. csigolyák között végződik). Ez az "elérés" azonban nem jelent feltétlenül nyomást is, mivel a gerinccsatorna nem szűkebb, így az idegeknek feltehetően van elég helyük. Kihangsúlyozzák, hogy az ideggyökök kilépései szabadok és hogy nincs gerincsérve. Panaszait, tüneteit a kérdésben nem részletezte. Enélkül nehéz megítélni, hogy mindezek az elváltozások tulajdonképpen mit okoznak, aminek fontos szerepe van a kezelésben. A leírtak alapján szerintem műtét jelenleg nem indokolt, de a megfelelő kezelés megválasztásához személyes vizsgálatok szükségesek. Ideggyógyásszal konzultáljon.


        Kérdés: 2011. szeptember 27., 16:21; Megválaszolva: 2011. szeptember 29., 17:53

      • Kérdések és válaszok a témakörben: