• Sacroileitis vagy nem?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Radiológus vagy reumatológus orvost szeretnék kérdezni - persze a legjobb az lenne, ha mindkét szempont jelen lenne a válaszadáskor. Sacrum röntgenem szöveges értékelése a következő: "Bal oldalon az ízfelszínek elmosott kontúrúak. Az SI-rések megtartottak." 24 éves férfi vagyok egyébként. Az a kérdésem, hogy ez most sacroileitis, vagy nem? Volt egyébként olyan radiológus, aki azt mondta, hogy ez nem ízületi gyulladás, mert az SI-rések megtartottak. Válaszukat előre is köszönöm!

        Dr. Laki András válasza a sacroileitis témában

        Tisztelt Kérdező! Radiológusként annyit tudok hozzátenni, hogy a a röntgenfelvételen a sacroiliacalis, rövidítve SI - azaz a keresztcsont és medencecsont közötti - ízület kontúrjának elmosódottsága felvetheti sacroileitis, gyulladásos folyamat gyanúját. A kezdeti stádiumban az ízületi rések megtartottak, majd, ha a gyulladás előrehalad, kissé tágabbak is lehetnek a szokásosnál. Az SI rések beszűkülése, majd részleges vagy teljes eltűnése már késői tünet. Az hogy van-e tényleg gyulladás és és annak milyen a kiterjedése, ennél pontosabban MRI vizsgálat mutathatja ki. Azt, hogy ez a lelet az Ön állapotában mit jelent, szükség van-e további vizsgálatokra, csak a tünetek, laboratóriumi leletek együttes értékelésével, reumatológus szakorvos által dönthető el.

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. május 24., 13:37; Megválaszolva: 2011. május 26., 19:49

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        Olajozott fültisztítás
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés