Sacroileitis - Mire számíthatok?

Kb. 3 hónapja fennálló jobboldali deréktáji diszkomfort érzetem van. Nem fájdalom, inkább kellemetlen érzés, ami mozgásra jelentkezik, nyugalomban megszűnik. Eléggé hipochonder vagyok, néha abban sem vagyok biztos, nem csak elképzelem-e a dolgot. Ha nem figyelek oda rá, meg is feledkezem róla. Készült egy röntgen felvétel, amely szerint az SI ízület rése caudalisan kissé szűkebb, jobb oldalon a proximális harmadban iliacalis kontúr egyenetlen, finomam erodált. Kezdődő sacroileitis, bal oldalon arthrosis jele látható. Korábban panaszaim nem voltak, a SPA betegséghez kapcsolódó kísérő betegségeim, egyéb tüneteim nincsenek. Ülő munkát végzek, mellette fitnessz jellegű mozgással sportolok. MR vizsgálat és HLA-B27 meghatározás esedékes, de kissé több időt vesz igénybe, amíg leleteim lesznek. A betegséggel kapcsolatban sok rémisztő leírást lehet találni, és a leírásokhoz képest a tüneteim sem típusosak, ezért szeretném megkérdezni, a végleges diagnózisig mi a teendő, lehet-e például sportolni? Lehet-e a röntgen leleten látható elváltozás egy korábbi gyulladás maradványa, vagy mindenképpen állapotromlás fog bekövetkezni? Mik a kilátások, lehet-e kezelni ezt a gyulladást vagy biztos az út a mozgáskorlátozottsághoz?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Puskás Réka válasza sacroileitis témában

Kedves Kérdező!

A röntgenen látható elváltozás egyáltalán nem biztos, hogy sacroileitisnek fog bizonyulni MR vizsgálattal. De még ha az is lesz, sem biztos, hogy a későbbiekben romlani fog és az ön mozgásszervi állapota sem biztos, hogy rosszabbodik majd.

A diagnózisig nyugodtan mozogjon, sportoljon, ne aggódjon nagyon.

A sacroileitissel járó gyulladásos betegségeket ma már nagyon jól lehet kezelni, tünetmentes is lehet nagyon sokáig.

Üdvözlettel,

Puskás Réka

Kérdés: 2021. január 21., 13:07; Megválaszolva: 2021. február 04., 18:51
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Szíveskedjen a röntgen leletet...
Térd alján fájdalom hosszú ideje
Térdízületi gyulladás
Terápia javaslat
Mit lehet tenni? Mit szedjen?