• Kislányom dongalábbal született, méhbeli rossz tartás

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor úr! Elnézést kérem a zavarásért.De nagyon el vagyok keseredve, kislányom 20hónapos és még nem áll, nem megy, mint korabeli társai, igaz kora baba volt 1340gr-mal született.S már a méhben észre vették, hogy a ballába belfelé fordult, mikor megszületett a kezelő gyermek orvos ne sok jelentőséget csinált. A Debreceni klinika.6hetesen elvittük a Debreceni Ortopédia klinikára ahol az adjuntus úr gipszet tett mindkét lábára. A jobb lábán 4hónapig, a ballába pedig félévig volt rajta. Azóta gyógytornász foglalkozott vele, de nem tud felállni teljesen levagy gyengülve a lábai, most járunk vele úszni, Debrecenbe gyógytornára. Azt szeretném kérdezni fontos volt a kislánynak a gipsz? S mennyi idő míg önként lábra áll? Az adjuntus úr 1évesen megakarta volna műteni, ráadásul még azt is mondta, hogy gipsszel elindul, ami szerintem, mint édesanya ez képtelenségnek tartok. A lába is alig nőtt.Előre is köszönöm válaszát.Tisztelettel.

        Dr. Veress Dóra válasza a dongaláb témában

        Kedves Anyuka! A dongalábbal született babák lábát legelőször mindig gipsszel próbálják korrigálni. Ha nem szűnik meg a probléma, vagy nem javul eleget a kicsi lába, akkor műtétre van szükség. A műtét során a sebész megnyújtja a lábat mozgató inakat és szalagokat, majd ismételten gipszbe teszi a baba lábát. Ez minimum 1, maximum 3 hónapig marad a lábon. Ezek után gyógytornával, úszással serkentik az izmokat arra, hogy megszokják az új helyzetet. Mivel Önök nem végeztették el a műtétet, így fennáll annak a veszélye, hogy a kicsi lábának deformitása miatt nehezebb a felállás. A koraszülöttség miatt lehet, hogy az izom- vagy az idegrendszer fejlődési zavar miatt késik a lábraállás. Mindenképpen meg kellene mutatni a kicsit egy ortopédusnak, illetve egy gyermekideggyógyásznak, és az ő tanácsaiknak megfelelően folytatni a kezelést!


        Kérdés: 2011. április 20., 20:25; Megválaszolva: 2011. április 21., 22:41

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Harc az ajakherpesz ellen
        COVID-19: hivatalos ajánlások
        Tájékoztatók az Egészségügyért Felelős Államtitkárságtól.
        Célzott molekuláris terápiák
        Számos daganattípusban áll rendelkezésre célzott terápia.