• Csecsemő befelé forduló láb

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Cím! Kisbabám 6 hetes. Ortopédiai szakrendelésen voltunk tegnap, ahol megállapították, hogy mindkét lába befelé fordul, passzíve teljes korrekció lehetséges. Sínt kapott a lábaira, ami egész éjszaka rajta volt, illetve 2*1-1, 5 órára nappal is. Nagyon nehezen viseli. Szinte csak 20 perceket aludt egyfolytában éjszaka, mindig felébredt és kétségbeesetten sírt. Nappali viseletkor ugyanez, s mikor levettem, akkor teljesen megnyugodott. Lila foltokat nem látok a lábán, egy-egy piros kis foltocskát, ahol kidörzsölhette. Lába nem hideg utána. 6 hét múlva kell kontrollra menni. Normális ez, hogy ilyen rosszul tűri? Meg szokták szokni a sínt a babák? Teljes mértékű gyógyulásra lehet számítani, vagy későbbiekben várhatóan lesz ennek "következménye"?

        Dr. Bogdán Aurél válasza a ortopédia témában

        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Az természetes, hogy a babák nehezen tűrik a rögzítőket.Sajnos, ha valamilyen deformitás van, akkor célszerű őket viselni még ilyen áron is, mert így jó esély van a műtét elkerülésére és a teljes gyógyulásra is. Ezeket általában 6-10 hét intervallumban szoktuk alkalmazni, és ha eredményez javulást, akkor még tovább is folytatható. Az, hogy ezt a módszert alkalmazzák az jó hír, mert nem súlyos foku az elváltozás. Ezen eszközök csak enyhe, vagy közepes deformitásánál alkalmazzuk. A megszokás, az gyermekfüggő. Van aki idővel megszokja és ha nem is úgy viselkedik, mint az eszköz viselése előtt, de nyugodttá válik. Olyan is van aki nem tudja megszokni, náluk a javulás mértékével csökkenthető az alkalmazásuk, vagy el is hagyhatók.


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus Itt kérdezhet

        Dr. Bogdán Aurél

        Kérdés: 2011. március 03., 15:35; Megválaszolva: 2011. március 08., 00:23

      • Kérdések és válaszok a témakörben: