C gerinc MRI lelet

Szeretnék segítséget kérni a c gerinc MRI leletem kiértékeléséhez. Elsősorban leírnám a tüneteimet. Fáj a nyakam, a hátam, a fejem, a tarkóm, a kezeim, áramütésszerű fájdalmak, aztán éjszakánként végtagzsibbadás is társul. A leletem eredménye: A nyaki lordosis megtartott. A csiglyatestek magassága és jelintenzitása nem kóros. A felső nyaki szakaszon a discusok kissé dehydraltak, magasságuk nem csökkent. A c3/4 discus minimális jobb dorsolat bulgingja látszik, emellett a c4/5 discus is dorsalisan minimális bulgingot mutat. Foramenszükület, idegi kompresszió nem látszik. Egyebekben számottevő discuselőboltosulás nem igazolható. A Th3 magasságától kezdődöen a sag. felvételeken a gerincvelőben keskeny sávban folyadékfelszaporodás látszik, mely a legkifejezettebb a leképzésre került Th5-6 szakaszon, emellett azonban a háti gerincről készített kieg. T2 tirm szekvencián caudalisabban csaknem a conus szintjéig sejthető hasonló eltérés. (erről a régiórol egyéb mérés nem készült.) . A gerinccsatorna congenitalisan nem szűkebb. Számottevő spondylosis nem látszik. Vélemény: Minimális bulging a c3/4 és C4/5 discusoknál, de ez idegi kompressziót, gerincvelői érintettséget nem okoz. Syrinx a kp-alsó háti szakaszon- amennyiben klinikailag indokolt, megitélésére kiegészítő MR vizsgálat javasolt. Szeretném kérdezni, mi lehet nálam a probléma, és hogyan lehet kezelni?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szamosi Szilvia válasza gerinc MR témában

Tisztelt Kérdező!

A nyaki 3-as és 4-es, valamint a 4-es és 5-ös csigolyák közötti porckorongok mérsékelt kiboltosulást (bulging) mutatnak, ez nem okozhat olyan nagyfokú panaszt, illetve zsibbadást, mert ahogyan írják, nem okoz nyomási tünetet a kilépő ideggyökön. A másik eltérés megítélésére MR vizsgálatot javasoltak arról a szakaszról. A folyadék gyulladásra utalhat esetlegesen, de ehhez ismerni kell a laboreredményeket is, hogy azokban találtak-e gyulladást. Lehetséges, hogy a leírt folyadéktartalmú képlet egy fejlődési rendellenességként ottmaradt cystaszerű képlet. Meg kell próbálni gerinctornát, illetve fizioterápiát, mert ezeknek a panaszoknak a hátterében legtöbbször csak tartási rendellenesség, vagy esetleg pszichés stressz áll.

Kérdés: 2011. február 15., 15:35; Megválaszolva: 2011. február 19., 14:54
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Lelet értelmezés
Isiász kezelése
Derékfájdalom
Reumatikus panaszok
Fájdalom érzet a lapockánál és...