• KIslányom lába

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kislányom combcsontjában egy 19x6mm nagyságú scleroticus szegéllyel övezett lyticus területen látható non ossificalo csontfibromát találtak, de semmit sem tesznek a gyermek sebészeten azt mondták hogy majd egy év múlva megnézik! Biztos hogy ez így helyes?

        Dr. Bogdán Aurél válasza a csont témában

        Vizsgálat és a dokumentációk, röntgenek ismerete nélkül nehéz megfelelő választ adni. A leírása alapján nincs kivetni való az eljárásban. Az ilyen tipusú elváltozásoknál, ha fájdalmat nem okoz, illetve nem olyan nagy, hogy az érintett csonton annak elgyengítésével törést eredményezhessen. A leírása alapján ez egy közepes méretű elváltozás. Ilyenkor félévente célszerű röntgenvizsgálatot készíteni és így követni a változást. Ha növekszik, akkor műtét elvégzése indokolt, de az is elképzelhető, hogy csökken a mérete, esetleg fel is telődik csonttal és megszűnik a ciszta!


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus Itt kérdezhet

        Dr. Bogdán Aurél

        Kérdés: 2011. január 01., 14:57; Megválaszolva: 2011. január 06., 18:59

      • Kérdések és válaszok a témakörben: