Javítható?

Pontosan mit diagnosztizáltak? Beküldő orvosom a lelettel csak 3 hét múlva tud fogadni. Addig szeretnék tenni valamit a zsibbadás és a problémám ellen. Beutalás előtti Klinikum/kérdés: Alsó végtagi zsibbadás, Lhermitte jel pozitív. Obs. ad demyelinisationem? Sacralis gyöki cysta, cauda laesio? MR vizsgálat eredménye: A lumbalis lordosis elsimult. Az ábrázolódott csigolyák magassága megtartott. A Th XII-es csigolya szerkezetében a középvonaltól kissé balra egy kb. 5mm nagyságú, a T1 súlyozott mérésen diszkrét hyperintesitast mutató, a T2 súlyozott és STIR mérésen magas jelintenzitású eltérés valószínűleg haemangiomának felelhet meg. Az alsó thoracalis, felső lumbalis csigolyák zárólemezein helyenként Schmorl hernia látható. A lumbalis csigolyák peremein osteophyta képződés figyelhető meg. A kisízületi felszínek helyenként scleroticusak. AZ L IV-V discus T2 súlyozott mérésen degeneratív jelvesztéssel ábrázolódik. A Th XI-XII discus bal oldalon mediolateralisan széles lappal előemelkedik, a durazsákon enyhe benyomatot okoz, számottevő gyöki compressio nem látható. Az L IV-V discus széles alapú protrusioja jobb oldali túlsúlyú, mely a foramen felé terjed, az egyéb degeneratív eltéréssel együtt enyhe fokban szűkíti, számottevő gyöki compressio itt sem valószínű. A többi megítélhető discus helyzete normális. A conus medullaris az L I-es csigolya felső zárólemeze magasságában végződik, normális szerkezetű.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bessenyei Mónika válasza gerinc MR témában

Kedves Kérdező!

Kisebb degeneratív elváltozások mellett, melyeknek különösebb jelentősége nincs, a XI-XII háti és a IV-V ágyéki csigolyák közötti porckorongoknál írnak le enyhe fokú előboltosulást, mely a gerincvelőből kiinduló ideggyökökön nyomási tünetet nem okoz. A háti XI-XII csigolyák közötti porckorong előboltosulása eléri ugyan a gerincvelőt, de azon számottevő nyomást nem okoz. Ezek az elváltozások, ha mindkét alsó végtagja zsibbad, nem felelnek önmagukban a tüneteiért. További vizsgálatok javasoltak.

Kérdés: 2010. december 16., 21:56; Megválaszolva: 2010. december 28., 18:28
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Szíveskedjen a röntgen leletet...
Térd alján fájdalom hosszú ideje
Térdízületi gyulladás
Terápia javaslat
Mit lehet tenni? Mit szedjen?