Ropogás

jo napot kivánok! kérdésem az lenne hogy mitől ropoghat a szegycsontom rendszeresen, mi okozza? köszönöm: Nori

WEBBeteg szakértő válasza szegycsont ropogás témában

Kedves Nóri!

Ennek a problémának számos oka lehet. Mivel egyéb információt nem adott, csak a gyakoribb lehetőségeket tudom felsorolni.Nem volt-e korábban olyan balesete, mely a szegycsontját érintette? Van -e esetleg mellkasi deformitása, mint pl. tyúkmell, vagy tölcsérmell? Elképzelhető, hogy nem maga a szegycsont ropog, hanem a szegycsont és a hozzá kapcsolódó bordák küzötti ízületek, ez utalhat-elsősorban, ha idősebb korú-a kisízületek degeneratív, "kopásos" betegségére.

Lehet egyszerűen alkati adottság, mely semmilyen következménnyel nem jár. Röntgen felvétel készítése a szegycsontjáról, mellkasáról és bordáiról azonban javallt, mely a diagnózishoz közelebb hozhat. Ha nincs törése, és különösen, ha fiatal, a rendszeres úszást (mellúszás) mindenképpen javaslom.

Tisztelettel: Dr. Juhász Csaba ortopéd szakorvos-traumatológus

Kérdés: 2008. június 20., 22:45; Megválaszolva: 2008. június 20., 22:45
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
A lelet értelmezése
Reumatikus betegségből fakadó...
Mit jelent a gerinc MR leletem?
MRI lelet vélemény
Térd probléma
Tisztelt Hölgyem! Több, mint 3 hónapja ropog a bal térdem. Először csak kellemetlen volt, de később beszűkült a mozgásom és fáj a térdem....