Hirdetés
      • Mitől fáj a mellkas?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Hölgyem/Uram! /Traumatológus Úr/ A sógorommal kapcsolatban/45 éves kamionsofőr/ szeretnék érdeklődni Traumatológusuktól egy balasetről.Kamion baleset történt okt.26.-án külföldön./Sógorom, Önhibáján kívül belehajtott 90-es sebességgel az előtte haladó kamionba. Akkor kórházba vitték, sínbe rakták a jobb lábát, mert valószínűsítették a törést./ Időközben 3 nap után hazaérkezett, és egyből kórházba vitte a húgom. A röntgen alapján a jobb térdkalácsa tört el/, traumatológus véleményét javasolták/kell-e műteni/, ami elmaradt!. A térkalácsból nem tört le darab, csak megrepedt, javasolták neki a "könnyű "sétát is.Sínbe tették, viszont a mellkasára sokat panaszkodik/nincs sem törés, sem repedés a röntgen szerint/.Nehezen veszi a levegőt, a jobb fele meg van duzzadva/? /Ez mitől lehet, mi okozza a panaszait? /a biztonsági öv rántotta meg/.Erre nem javasoltak terápiát, nem csináltak semmit, csak otthonában pihenjen kb 4-6 hétig. Az Ön véleményét szeretném kérni, hogyan tud minél előbb felépülni, rendesen fog-e összeforrni a térde fekvőgipsz nélkül, és mitől fájhat ennyire a mellkasa, ha "nincs" törés, repedés? Várom mielőbbi válaszát! Tisztelettel!

        Dr. Bogdán Aurél válasza a baleset témában

        A mellkasi panasz hátterében egy súlyos mellkas zúzódás állhat, amit okozhatott a biztonsági öv. Az ilyen zúzódás gyógyhajlama akár 8-10 hét is lehet, hosszabb mint ha bordái törtek volna. Pihentetni nem tudjuk, mert lélegeznünk csak kell, ezért amit tehet: borogatja, keni valamilyen kenőccsel (Fastum, Flector. Diclac, stb), valamilyen köptetőt szed, légzőtornát végez még ha fáj is (léggömb, vagy gumikesztyű fújkálása naponta több százszor), esetleg valamilyen fájdalomcsillapító tapaszt alkalmaz. És persze pihen, amennyit csak tud. A térdkalácsán valószínűleg jól álló, elmozdulás nélküli törés lehet és ezért nem kell fekvő gipsz. Ez a kíméletes használat mellett szépen meggyógyul.


        Kérdés: 2010. november 02., 06:47; Megválaszolva: 2010. november 04., 11:36

      • Kérdések és válaszok a témakörben: