Mitől fáj a mellkas?

Tisztelt Hölgyem/Uram! /Traumatológus Úr/ A sógorommal kapcsolatban/45 éves kamionsofőr/ szeretnék érdeklődni Traumatológusuktól egy balasetről.Kamion baleset történt okt.26.-án külföldön./Sógorom, Önhibáján kívül belehajtott 90-es sebességgel az előtte haladó kamionba. Akkor kórházba vitték, sínbe rakták a jobb lábát, mert valószínűsítették a törést./ Időközben 3 nap után hazaérkezett, és egyből kórházba vitte a húgom. A röntgen alapján a jobb térdkalácsa tört el/, traumatológus véleményét javasolták/kell-e műteni/, ami elmaradt! . A térkalácsból nem tört le darab, csak megrepedt, javasolták neki a "könnyű "sétát is.Sínbe tették, viszont a mellkasára sokat panaszkodik/nincs sem törés, sem repedés a röntgen szerint/.Nehezen veszi a levegőt, a jobb fele meg van duzzadva/? /Ez mitől lehet, mi okozza a panaszait? /a biztonsági öv rántotta meg/.Erre nem javasoltak terápiát, nem csináltak semmit, csak otthonában pihenjen kb 4-6 hétig. Az Ön véleményét szeretném kérni, hogyan tud minél előbb felépülni, rendesen fog-e összeforrni a térde fekvőgipsz nélkül, és mitől fájhat ennyire a mellkasa, ha "nincs" törés, repedés? Várom mielőbbi válaszát! Tisztelettel!

Dr. Bogdán Aurél válasza baleset témában

A mellkasi panasz hátterében egy súlyos mellkas zúzódás állhat, amit okozhatott a biztonsági öv. Az ilyen zúzódás gyógyhajlama akár 8-10 hét is lehet, hosszabb mint ha bordái törtek volna. Pihentetni nem tudjuk, mert lélegeznünk csak kell, ezért amit tehet: borogatja, keni valamilyen kenőccsel (Fastum, Flector. Diclac, stb) , valamilyen köptetőt szed, légzőtornát végez még ha fáj is (léggömb, vagy gumikesztyű fújkálása naponta több százszor) , esetleg valamilyen fájdalomcsillapító tapaszt alkalmaz. És persze pihen, amennyit csak tud. A térdkalácsán valószínűleg jól álló, elmozdulás nélküli törés lehet és ezért nem kell fekvő gipsz. Ez a kíméletes használat mellett szépen meggyógyul.

Kérdés: 2010. november 02., 06:47; Megválaszolva: 2010. november 04., 11:36
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Köszvénnyel kapcsolatos
Tisztelt Doktornő! Néhány napos laboreredményem alapján, a magas húgysavszint miatt (3 havi) MILURIT gyógyszert kaptam 1x1 adagolással. (A ferritin...
Csigolya beroppanás
Tisztelt Webbeteg! 50 éves vagyok, Lassan 3 hete leestem a hintáról a gyermekemet fogva, a hátamra. Ekkor beroppant 2 csigolyám a háti gerinc...
A lelet értelmezése
Reumatikus betegségből fakadó...
Mit jelent a gerinc MR leletem?