• Disztális bicepsz ín szakadás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! 26 napja a disztális bicepsz inam elszakadt. Sajnos félre diagnosztizálták, először húzódásnak, később izom szakadásnak. Azt mondták, hogy műtét nélkül gyógyul. MR vizsgálat alapján derült ki az igazi betegség sajnos 3 hét után. Most a műtétet javasolják, viszont az akkut 5-7 napból jócskán kikésve, ín csere vagy pótlást, illetve funkció korlátozást kell kalkulálni az orvos szerint. Irodában dolgozom, a kezemre nagy szükségem van, a finom mozgásokra, ujjakra. Aggódom az esetleges ideg sérüléstől, és az egyéb komplikációktól a 30-35 napos késedelem miatt. Kérem adjon tanácsot, hogy mit tegyek. Érdekes, hogy a kezem továbbra is működik, csavaró és bicepszből emelő mozgást is tudok csinálni, bizonyos súlynál viszont égő fájdalmat érzek a könyökömből. A rehabilitáció a nem műtéti kezelés esetén milyen lehetőségeket biztosít számomra? Az MR felvételeket feltöltöttem ide: http://www.kaposvar.net/distalbiceps/ Ha Ön szerint a műtét elkerülhetetlen lenne, akkor kérem adjon javaslatot, hogy hol végeztessem el, mivel jelenlegi sport orvosom még nem csinált ilyen műtétet. Egy ismerős sebész megnézte a leleteket, azokat kiegészítve ultrahang vizsgálattal, azt mondta, hogy elképzelhető hogy maradt folytonosság az ínban, így a műtét nagyobb kockázatot rejt, mint egy lassú, akár 1 éves rehabilitáció. A fizikai erő kiesés szerinte nem lesz olyan mértékű veszteség, mint az esetleges komplikáció, ami a munkámat is veszélyeztetné. Köszönöm!

        Dr. Bogdán Aurél válasza a ínszakadás témában

        Megfelelő választ nagyon nehéz adni vizsgálat nélkül. Életkorát tekintve, illetve a tevékenységi körét célszerű lenne a műtét, mert gyorsabb rehabilitációt tesz lehetővé. Ha konzervatívan kezeljük, amellett, hogy lassú a gyógyulás, annak mértéke is kérdéses. Az MRI alapján valóban úgy látszik, hogy van egy kis folytonosság, de az kérdés, hogy ez elegendő-e a regenerációhoz, illetve, egy rossz mozdulatot követően nem szakad-e el teljesen, és akkor így is, úgy is operálni kell, de elvesztettünk, egy csomó időt. Azt tudni kell, hogy a bicepsz izom zsugorodásra hajlamos, és minél később végezzük a műtétet, annál nehezebb jó eredményt elérni. Azt tanácsolom keressen fel vagy 2-3 nagyobb baleseti centrumot (Országos Baleseti Intézet, egyetemi tanszékek Debrecen, Pécs, Szeged) ahol az elvégzett vizsgálatok alapján el tudják dönteni, hogy érdemes e megoperálni, vagy valamilyen más megoldást javasolnak.


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus

        Dr. Bogdán Aurél
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010. október 31., 10:30; Megválaszolva: 2010. november 04., 11:08

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        Olajozott fültisztítás
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés