Rheumatoid Arthritis

Az édesanyám jelenleg 57 éves, és 4 éve állapították meg nála a rheumatoid arthritist.Eddig évente egyszer, kétszer jelentkezett nála a betegség.Viszonylag hamar (1-2 hét alatt) gyógyszeres kezelés(trexan) hatására rendeződtek a panaszai.Ebben az évben már többször jelentkezett nála a betegség és hosszabb ideig is tartott.Jelenleg egy hónapja tart, a következő gyógyszerek mellett: salazopiryn, metoject, és nem javul az állapota, de az ágyból már fel tud kelni. Megkérdezte a háziorvosát, hogy rokkant nyugdíjba mehetne-e? Az orvos elég elutasító volt a következőket mondta: "Ennél komolyabb betegségekkel sem rokkant nyugdíjaznak embereket" A kérdésem a következő: Ez a betegség valóban olyan "komolytalan" hogy az ebben szenvedő beteget nem lehet rokkant nyugdíjazni? Köszönettel: Biróné

Dr. Szamosi Szilvia válasza rheumatoid arthritis témában

Tisztelt Kérdező!

Nem komolytalan a betegség, azonban az utóbbi években olyan robbanásszerű feljődés következett be a betegség kezelésében, hogy ma már sok súlyosabb lefolyású esetben is szinte teljes tünetmentességet tudunk elérni. Ha a fenti gyógyszeres kezelés ne elég hatékony, akkor biológiai terápia szükséges. Emiatt konzultáljon a gondozó reumatológusaal. Ha kisebb szakrendelésre jár, akkor kérni kell, hogy biológiai terápiás centrumba (pl. Pécs, Bp, Gyula, Szeged, Debrecen, Miskolc) utalja be!

Kérdés: 2010. július 20., 11:41 ;Megválaszolva: 2010. július 24., 17:00
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
rheumatoid arthritis
Rendszeresen úszom, az lenne a kérdésem, hogy a betegségem kapcsán fellángolt állapotban javasolt-e az izületek az úszás kapcsán kitett...
RA kezelés?
Tisztelt Doktor úr/ nő! Kicsit több mint egy hónapja kissé emelkedett reumafaktor miatt (70) készült további vizsgálatok 275-ös antiCCP-t...
Szedhetem ezeket a gyógyszereket...
Tisztelt Doktornő! Betegségem a reumatoid artritisz. Jelenlegi vérvizsgálatom eltérései: vörösvérsejt süllyedés-105mm/h, anti-streptolizin O...
Reumatiod arthritis diétája
Kedves Dotor Úr, Nő! biológiai terápiát kapok 2. éve az első évben a Remiceda infúziót kaptam de sajnos nem vált be mert allergiás sokkot kaptam...
RA
Tisztelt Doktornő /Úr/ RA betegségemre Trexan gyógyszert szedek. Tudomásom szerint, ez nagyon erős gyógyszer. Az ízületeim sokat javultak, ám a...