• furcsa mélyedés a combon

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt dortornő/doktorúr, kb. 2 hónapja jelentkezett a combom elején, a felső harmadban egy bemélyedés. Először az egyiken, majd egy hét elteltével a másik lábon is. Tapintásra ez olyan, mint egy lyuk, szemből megnézve pedig, mintha a test egyik oldalától keresztbe a másik oldalig egy vonal haladna, ahol hiányzik szövet. Néha izomlázszerű húzást is érzek a combomban és a farizomban, bár sok álló munkát végzek. Más tünet nincs. Nagyon aggaszt a dolog, a neten megnéztem néhány betegséget és elszörnyedtem (pl. polymyositis, izomreuma, autoimmun betegségek stb.) Orvoshoz kell fordulnom emiatt? Félek sok vizsgálatra küldenek majd, ahol esetleg nem is derül ki semmi, mert olyan fura tünet ez. Mi lehet ez? Válaszát előre is köszönöm. Betti

        WEBBeteg szakértő válasza a combizom témában

        Tisztelt Kérdező!

        A leírás alapján valóban elég furcsa eltérésről van szó, de nem biztos, hogy súlyos betegség van a hátterében. Az autoimmun betegségeknek, a polymyositisnek más egyéb jellegzetes tünetei is vannak. Így nagyfokú izomgyengeség jellemző, mely miatt a székből való felállás, guggolás, vagy a karok emelése is nehezítetté válik. Ami még helyileg, csak bizonyos izomcsoportban okoz sorvadást, az valamely idegnek a károsodása, pl. a n. femoralisé (az az ideg, mely a comb elülső részének bizonyos izmait és részeit idegzni be). Meg kell nézni, hogy a lágyékhajlatban nincsen-e nyirokcsomó,  mely esetleg nyomja ezt az ideget. Érdemes volna egy sima hasi ultrahangot is készíteni, illetve ideggyógyász is vizsgálja meg, hogy van-e esetleg reflexkiesés.


        Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
        Itt kérdezhet

        Kérdés: 2010-03-17 19:36:57; Megválaszolva: 2010. március 17., 19:36

      • Kérdések és válaszok a témakörben: