• Eldeformálódott kéz ízületi gyulladás miatt

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Édesanyám keze az izületi gyulladásoktól teljesen eldeformálódott, hatalmas bütykök nöttek az izületekre és nagyon megvastagodtak az ujjai. Nekem is fájdogálnak néha kicsit az izületeim a kezemen, és a nagyujjamon egy kis hupli is lett ezen kicsit megijedtem. Meg lehet e elözni hogy az ujjak igy eldeformálódjanak? Multkor vérvételen voltam ahol néztek reumafaktort ez teljesen jó lett, bár nem vagyok egészen tisztában azzal mit is mutat ez.Gitározok és emiatt is aggaszt a dolog.

        Anyunak az utóbbi néhány hétben az ujjai sebesek is lettek, elocomot kapott rá, de nem igazán javul. Összefügghet ez az izületi gyulladással? Lehet rajta segíteni?

         

        köszönöm

        Zuzu

         

        WEBBeteg szakértő válasza a ízületi gyulladás témában

        Tisztelt Kérdező!

        El kell különíteni azt az állapotot, amikor valamilyen gyulladásos ízületi betegség miatt deformálódnak el az ujjak, attól, amikor kopásos ízületi betegség miatt kis meszes csomók jelennek meg, és emiatt deformálódnak. Az utóbbi a gyakoribb, amikor elsősorban az utolsó ujjperceknél lévő ízület szélesedik ki jellemzően. Ennek lehet részben örökletes háttere, részben pedig a fokozott megterhelés, igénybevétel miatt alakul ki. A megelőzésben elsősosorban a porcvédők szedése, valamint UH-os kezelésnek lehet szerepe. 

        Az ujjak sebesedése összefügghet a gyulladással, nyivánvalóan a deformitás következtében megváltozik a mozgás, a súrlódás, állandó irritáció következtében kisebesedhet. Azonban más oka is lehet a kisebesedésnek, vannak bizonyos bőrt érintő betegségek, pl. bőrre lokalizálódó vasculitis, vagy érgyulladás, pikkelysömör, vagy sclerodermas ujjfekély, mely egy autoimmun betegség része. Ha nem használ az Elocom, vannak nagyon jó sebgyógyulást elősegítő kenőcsök, pl. a Curiosa, Bepanthen, de számos összeállított készítmény is van, melyet bőrgyógyász tud önnek felírni.  


        Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
        Itt kérdezhet

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010-02-24 21:16:00; Megválaszolva: 2010. február 24., 21:16

      • Kérdések és válaszok a témakörben: