• lelet értelmezése

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr/Nő!

        Úgy 1 hónapja nagyobb tárgyat emeltem a gépkocsinkba, és abban a pillanatban éreztem valami gyenge fájdalmat nyomást a derakamban. Ez már korábban is előfordult, és már gyermek koromban is voltam ortopéd orvosnál, de senki nem magyarázta el, hogy most pontosan mi is a betegségem, vagy hogy mit tehetnék, hogy ne forduljon ez újra elő, valamint, hogy ne legyen rosszabb!

        Elkészült röntgen kisfokú jobbra konvex thorsiois scoliosis és jobb oldalon nyitott ívű csigolya látszik.

        Status: Lapos hát. Feszes fájdalmas paravert izomzat, fokozottabban LS szögletben. Gerinc ütögetésére lumb érzékeny. Kötött CDL gerinc mozog. Csipők, térdek krepitalnak, kötötten mozognak. MKO pes planus hallux valgus.                

        Megállapított diagnózis: Lumbago ischiassal, Scoliosis, k.m.n., Schmorl-csomók

        Kérem szíves segítségét ezek értelmezésében, mert nekem a doktor úr csak annyit mondott mikor megkérdztem, hogy ez most pontosan mi is, hogy Scheuermann betegségem van, valamint gerincferdülés. De ettől sokkal okosabb nem lettem.

        Előre is köszönöm!

        WEBBeteg szakértő válasza a gerinc témában

        Tisztelt Kérdező!

        A Scheuermann betegséget lehetséges, hogy egy korábbi rtg lelet alapján mondta az orvos, vagy pedig nem elég megalapozott a diagnózis. Ugyanis ebben a fenti rtg leírásban -  bár elég rövid -  nem szerepel a Scheuermann kórra jellegzetes ún. Schmorl hernia. Van viszont gerincferdülés, illetve a nyitott ívű csigolya fejlődési rendellenesség, mely szintén okozhat panaszokat. Ami még a Sceuermann kór ellen szól, hogy a vizsgáélati leírásban lapos hát szerepel, ennek viszont épp az ellenkezője, púpos hát jellemző ebben a betegségben.

        Meg kellen próbálni eljárni gyógytornára, aki megtanítja Önnek a gerinctornát, amit aztán rendszeresen tud otthon folytatni. Illetve ilyenkor, amikor nagyobb fájdalom van, nem szteroid fájdalomcsillapítót, pl. Aflamint, Melox EP-t, vagy Cataflamot vegyen be egy héten keresztül, vagy szükség esetén!


        Kérdés: 2010-02-04 12:30:27; Megválaszolva: 2010. február 04., 12:30

      • Kérdések és válaszok a témakörben: