Pavlik-kengyel

Tisztelt Doktornő/Doktorúr!

4 hónapos kislányomra kellett a minap a Pavlik-kengyelt feltenni. Itt a 'WEBBETEG'-en olvastam, hogy ennek a viselését nagyon komolyan kell venni, ill. 4-6-8 HÓNAP! -ig viselni! Csak arra kérem tisztelettel, erősítse meg hogy ez csak "sajtóhiba", elírás, ellenkező esetben hogyan tudna megtanulni hasrafordulni, felülni, mászni, járni? 8 hónap egy 4 hónapos kislány életében óriási idő! Nagyon tartok ettől a dologtól, ugyanis 5 éves nővére és 2 éves bátyja szinte még betegek sem voltak, a családban pedig senkinek nem volt hasonló problémája. Remélem, valójában csak hetekről van szó, és mihamarabb túl leszünk rajta egészségesen!

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza Pavlik-kengyel témában

Sajnos nem elírás amit olvasott. A rögzítés időtartama azonban nem általánosítható. A 4-6 hónap átlagnak minősül, a rögzítés időtartama egyedi elbírálás alapján határozódik meg. Ezért is fontos a rendszeres utánkövetés ortopédiai szakrendelésen. A készült UH, esetleg röntgen vizsgálatok során értékelik a csípő fejlődését, és ha lehet le fogják a kengyelt vetetni. Az előfordulhat, hogy egy kicsit késlelteti a gyermek hasrafordulását, de inkább forduljon egy kicsit később hasra, mint bicegjen egész életében, vagy műtétek sorozatáva lehessen kielégítővé tenni járását. A Pavlik kengyeltől nem kell megijedni nagyon. Ez a legkíméletesebb módja a csípő fejlődés biztosításának!

Dr. Bogdán Aurél, ortopédia-traumatológia szakorvos
Kérdés: 2009. december 02., 08:34; Megválaszolva: 2009. december 02., 08:34
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Szíveskedjen a röntgen leletet...
Térd alján fájdalom hosszú ideje
Térdízületi gyulladás
Terápia javaslat
Mit lehet tenni? Mit szedjen?