Duzzadás

Tisztelt Doctor Ur/No

Korulbelul 3 hete elestem, es megutottem  a terdem. Keletkezett 1 seb, de az mar beghyogyult, de viszont a duzzanat ami vele jart az nem lohadt le. Szoval a seb korul, es ahol az utest ert a labam (a terdem) megduzzadt. Probaltam nyomogatni, kulonbozo oldalakbol, nyomast fejtettem ra, de nem faj eggyaltalan. Hallottam olyan esetet, hogy valakinek ver gyult a terdebe, de o azt mondta hogy neki borzasztoan fajt.Ettol tartok en is, hogy nem e gyult oda valamilyen anyag.

Koszonom, hogy elolvasta kerdesemet is, varom tanacsat/valaszat.

U.i.: Elnezest kerek hogy nem irok ekezettel, de nekem ez igy konnyebb:). Tovabbi kellemes napit

WEBBeteg szakértő válasza hematoma témában

Tisztelt Kérdező!

Az ütődés következtében bevérzés a lágyrészekben és az ízület körül, esetleg az ízületben is kialakulhatott. Ez az ún. haematoma 3-4 hét alatt, ha nagyobb kiterjedésű, akkor 6-7 hét alatt szívódik fel. Ha vérzékenységre hajlamos, akkor viszont sokkal nehezebben szívódik fel. Ennek vannak nagyon ritka örökletes formái is, mint pl. a von Willebrand betegség, amikor az egyik véralvadáshoz szükséges faktorból (számtalan faktor van) jóval kisebb mennyiség termelődik a szervezetben. Ezek a betegségek ilyenkor derülnek ki, sérülések kapcsán.

Nem biztos, hogy Önnél is ez áll a háttérben, de ha tapasztalta, hogy a vérzések sokkal lassabban állnak el, akkor elképzelhető. Érdemes lenne egy ortopédusnak, vagy baleseti sebésznek megmutatni a térdét, és ha tényleg elhúzódó, nem felszívódó haematoma van, akkor további belgyógyászati (hematológiai) vizsgálat szükséges.

Egyébként a felszívódás elősegíthető Rutascorbin tbl szedésével, vagy kenőcs használatával. Ez utóbbi pl. egy homeopathias készítmény, a Traumeel kenőcs, vagy a körömvirágkrém is.

 

Üdvözlettel: Dr. Szamosi Szilvia

 Tisztelt  kérdező!

  Előfordul, hogy  térdre eséskor sérül a térdkalács feletti tömlő, s ha ebbe kórokozó kerül, begyulladhat, duzzadt, piros lesz és fájdalmas. Ha nincs fájdalma, csak duzzanat, akkor a háttérben egy idült gyulladás állhat, mely egy esetleges újabb trauma esetén hevenyen fellángolhat. A tanácsom tehát az, hogy amennyiben a fent leírt heveny gyulladásos tünetek nincsenek, akkor nincs érdemben teendő vele - hacsak a duzzanat nem zavarja önt-, ha begyullad, akkor traumatológiai szakrandelésen jelenjen meg, a klinikai jelek és rtg felvétel alapján a kezelőorvos dönt a terápiáról.

 Üdvözlettel: Dr. Juhász Csaba, traumatológus

WEBBeteg szakértő
Dr. Juhász Csaba, traumatológus
Kérdés: 2009. június 28., 16:07 ;Megválaszolva: 2009. június 28., 16:07
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Velőűrszegezés után fém...
Gerincsérv műtét után
Kétirányú gerinc röntgen
Javaslat porcerősítő készítményre
Mi lehet a lábujjfájdalom oka?