• Glükozamin-szlufát, vagy glükozamin-glikán?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

         

        Kedves Webbeteg!

        Porc kopással küszködök és a következő kérdésem lenne ezzel kapcsoaltban.

        Azt olvastam, hogy van olyan, hogy glükozamin-szlufát és glükozamin-glikán. Ezeket arra jók, hogy valamilyen szinten regenerálják és óvják a porcokat. 

        Illetve azt hallottam, hogy a szulfát az mesterségesen előállított, ezért nem szívódik fel rendesen és ezért különböző cuccokat tesznek mellé az ezt tartalmazó készítményekben, melyek segítik a felszívódását, viszont ez annyita megterheli az epét, vagy vesét, vagyi tudomisénmit, hogy ezért 3 hónap után pihentetni kell a szervezetet, hogy túléljük a kúrát.

        Viszont a glikán elvileg meg olyan, hogy az természetes és nem művien előállított, ezért könnyebben és jobban felszívódik, mint a másik és nem veszi úgy igénybe a szervezetet.

        Illetve azt is hallottam, hogy a vény nélkül kapható ilyen jellegű készítmények nem jók semmire, csak a vényre kaphatóak. Viszont ahogy utána néztem, mind a kettőben ugyanazok a hatóanyagok vannak.

        Kérdésem tehát a következő:

        A glükozamin szulfát, vagy glükozamin glikán a jobb és miért? Illetve, a vényre kapható, vagy nem vényre kapható ilyen jellegű készítmény és miért?

        Válaszát előre is köszönöm!

        WEBBeteg szakértő válasza a glükózamin témában

        Tisztelt Kérdező!

        A glukózaminoglikán egy összefoglaló név, ennek több szubsztituált változata is van, pl. a glukózaminszulfát. Ez utóbbi a legkönnyebben felszívódó forma egyébként. Nem ismerem az egyes összetevők farmakokinetikáját ilyen mélyrehatóan, így nem tudom megmondani, hogy melyik készítmény a jobb. Valójában a recept nélkül kapható készítmények is hasonló összetevőkkel rendelkeznek, mint a receptre kaphatóak, csak a hatóanyagtartalomban van általában különbség.

         

        Üdvözlettel: Dr. Szamosi Szilvia


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2009-04-08 20:20:55; Megválaszolva: 2011. szeptember 19., 06:55

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        Olajozott fültisztítás
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés