Milyen tápanyagokra van szüksége az ízületeinknek?

WEBBeteg
megjelent:

Gyakran jelentkeznek Önnél ízületi panaszok? Fáj a térde, csípője, néha még az ágyból is nehéz felkelnie? Az ízületi fájdalom hátterében leggyakrabban a porcok kopása, károsodása áll. Tudja, meg, milyen tápanyagokra van szükség az egészséges porcképződéshez!

A csont- és porcképződési folyamat 30-35 éves korunkra éri el a maximumát. Körülbelül ettől az időszaktól kezdődően beindul egy természetes kopásos folyamat, amely az ízfelszínek pusztulásához vezet, ezt nevezzük porckopásnak. Ilyenkor az ízületet borító porc elvékonyodik, töredezetté válik, és lassan felszívódik. Ízületi porckopás általában a teherviselő ízületekben (térd, csípő, boka) alakul ki.

Milyen tünetei lehetnek?

  • Ízületi merevség (különösen reggel)
  • Ízületi fájdalom mozgás során
  • Duzzadt ízületek
  • Az ízület rugalmasságának elvesztése
  • Csontos kinövés jöhet létre az ízületek körül

Előzze meg!

Ezt megelőzhetjük, ha már a kopásos folyamat kezdetekor nagyobb figyelmet fordítunk a helyes tápanyag és ásványi anyag bevitelre. Ha addig nem figyeltünk kellőképpen erre, akkor még inkább indokolt a helyes étrend kialakítása. Ezzel nemcsak a szervezetünk egészséges működését segítjük elő, hanem elősegítjük a porképződést, ezáltal védjük az ízületeinket is.

Ha már kialakult

A porkopás általában lassan alakul ki, mértéke egyénenként eltér. Van, aki még előrehaladott állapotban sem tapasztal tüneteket, és van, akinek már a kezdeti panaszok megjelenése is fájdalmat okoz. Sokan ilyenkor a fájdalomcsillapítók használatában látják a megoldást, pedig hosszú távon ezek alkalmazása nem javasolt. Fontos tudni, hogy csak tüneti kezelésre szolgálnak. Léteznek azonban olyan speciális, külön porckopásra előállított készítmények, amelyek tartalmazzák az ízületi porc alkotóelemeit.

Az ízületi porc alkotóelemei

  • Glükózamin: A glukózamin a sejtközötti állomány része, amely szerepet játszhat a szervezet ízületeiben lévő porc szerkezetének fenntartásában. További tulajdonsága, hogy magas vízmegkötő képességgel rendelkezik. A legkönnyebben felszívódó formája a glukózamin-szulfát.
  • Kollagén-hidrolizátum: A kollagén szintén a sejtközötti állomány része, az ízületi porc fontos szerkezeti eleme. Ha ez aminosavakra bomlik, akkor kollagén-hidrolizátumnak nevezzük. Szerepe abban rejlik, hogy aminosavakat szolgáltat a porcok felépítéséhez. Az ízületi porcok nagy százalékban kollagénfehérjéből állnak.
  • Kondroitin: A sejtközötti állomány harmadik összetevője a kondroitin. A kondroition legjobban hasznosuló formája a kondroitin-szulfát, ami magas vízmegkötő képességgel rendelkezik, ezzel biztosítja a porcok rugalmasságát.

A vitaminok szerepe

Ízületi gyulladás során szabadgyökök keletkeznek, amelyek tovább súlyosbíthatják a gyulladás mértékét, ugyanis károsítják a sejtmembránt. A szabadgyökökkel szembeni védelemben fontos szerepe van az E-vitaminnak és a C-vitaminnak.

(WEBBeteg.hu)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak okai és kezelése

Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
Ízület
A mozgásszervi panaszokkal orvoshoz fordulók esetében nem kizárólag az ízület megbetegedéséről lehet szó. Más helyről is kiindulhat a fájdalom, ezért egyéb okokra is mindig gondolni kell a háttérben.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Kovács Diána, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Molnár Anna
WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.