Mi lehet a lábujjfájdalom oka?

Kedves Doktornő! Érdekelne a véleménye, javaslata a következőkben. Pár hónapja felfigyeltem egy újfajta kellemetlenségre az bal lábam öregujjával kapcsolatban. Mostanság pár kilométer kemény talajon történő séta után elég kellemetlen, enyhe, de zavaró fájdalmat érzek benne járás közben. Úgy az esetek 90 százalékában egy a francia sportáruházban vásárolt deszkás cipőt hordok már legalább négy - öt éve, mert jó minőségűnek találtam. Nem tudom, hogy lúdtalpam van-e vagy bokasüllyedésem, bocsánat ha a kettő ugyanaz. Azt tudom, hogy egy kis x lábam van. Úgy tíz éve csináltattam talpbetétet, amit pár évig hordtam. Sajnos leszoktam a használatáról. Azért csináltattam anno, mert azt gondoltam, hogy a cipőm talpa a sarokrésznél, normálisan fog kopni. Sajnos úgy szokott kopni, hogy a cipőim talpának a sarkamnál a külső része kb fele olyan vastag marad mint a belső oldalán. Ezen kívül különös helyeken alakultak ki bőrkeményedések a talpamon. A talpárnámon, az öregujj melletti és a harmadik lábujjam tövénél, illetve a kislábujjam tövénél a talpam külső részén. Ezekkel eltervezek menni gyógypedikűröshöz. A nagylábujjam mindig is elég merev volt, mondjuk egy ceruzát megfogni a lábujjaimmal biztos képtelen lennék. Ha "ökölbe" akarnám hajlítani, akkor a mellette lévő ujjam behúzódik alá. Máskor nem érzek fájdalmat, így gondolom ez nem köszvény, néha nézetek reuma faktort eddig még mindig tökéletes volt. Mezítláb járkálni ugye nem nagyon tudok, gondolom mondjuk lakásban nem is lenne értelme. Mi lehet ez? És milyen lépésk enyhíthetnék, oldhatnák meg a problémámat? Olvastam olyasmit, gogy nyújtani lehetne a nagylábujjat, mégis hogyan kellene a gyakorlatban? Fura, mert csak a bal lábamban érzem a panaszt. Köszönöm a válaszát.

Dr. Puskás Réka válasza lábfájás témában

Kedves Kérdező!

A leírtak alapján ön tényleg lúdtalpas, legalábbis harántboltozati süllyedése van, ettől vannak a bőrkeményedések a típusos helyeken. Ezen kívül az öregujja nem tud mozogni, ennek lehet izom és ízületi eredete is. Ha nem lát bütykösödést, hanem egyenes a ujja, akkor inkább izom eredetű lesz.

A cipő külső kopása is azért van, mert hibásan terheli a lábát, a belső részt nem annyira, mint a külsőt.

Nem hangzik autoimmun ízületi gyulladásnak vagy köszvényesnek a probléma, inkább terhelési problémának.

A teendő a lúdtalpbetét viselése, otthon is, egyénre szabott betét szükséges a nap nagyobb részében, szedjen pár hónapig porcerősítőt, és nagyon sokat masszírozza és tornáztassa a lábát. Így interneten nem tudom leírni, hogy pontosan hogyan, és azt sem, hogy miként masszírozza, de a lúdtalptornáknál találhat megfelelő leírásokat.

Az ujja járáskor valószínűleg azért fáj, mert nem tudja eléggé hátrahajlítani és az ereje sem elég már a hosszas járáshoz.

Szerintem az állapota valószínűleg kezelhető és javítható, de viszonylag sürgős lenne, mert a kopás fokozódni fog.

Üdvözlettel, Puskás Réka

Kérdés: 2022. november 15., 23:09; Megválaszolva: 2022. november 17., 19:54

Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések

lábfájás és hideg
Tartósan hidegben dolgozok, egyik napról a másikra elkezdett nagyon fájnia sarkam, bokám és a lábfejem. A kérdésem az lenne hogy a hidegtől...
Hát-lábfájás-mandulagyulladás
25 éves férfi vagyok, hát és lábfájással mentem orvoshoz. Először steril gyulladásra gyanakodtak, kizárták röntgennel és A Juvenalis...
Lábfájás
Kedves WEBBeteg! Kb. 2-3 hete jelentkeztek a panaszaim, amelyek a következők: egy-egy pillanatra tompa fájdalom jelentkezik a lábamban (rendszerint az...
Harántboltozat süllyedés és...
Tisztelt Dr. Úr/ Dr. Nő! 17 éves korom óta hordok magassarkú cipőket. Harántboltozat süllyedésem és kezdetleges bütyköm+ kalapácsujjam van....
Lábfájás
Munkámból kifolyólag sokat állok estére, de már napközben is érzem hogy nem birok állni. Mi oka lehet ennek? Térdtől lefelé érzem a vádlimba...