Ülő életmód után milyen mozgásszervi vizsgálatok szükségesek?

Kedves Doktornő! 2018 szeptembertől 2021 szeptemberig napi 6-7 órát ültem számítógép előtt, az elmúlt egy évben, pedig több, mint napi 10 órát, abból az elmúlt 4 hónapban alváson kívül pedig szinte csak a gép gép előtt ültem. Most akarok életmódot váltani, illetve felmérni, hogy milyen károkat okozott ez az életmód, az alábbi mozgásszervekkel kapcsolatos vizsgálatok közül melyekre lehet szükségem egy mozgásszervi szűrővizsgálaton kívül (amire el fogok menni) , ha alaposan szeretném kivizsgálni az állapotukat? (elnézést, ha valamelyik ugyanaz, vagy összetartozik): - Reumatológiai vizsgálat - Gerinc röntgen - Ízületi ultrahang/mr - Funkcionális mozgásszervi szűrés - Mozgásszervi ultrahang Köszönöm előre is a választ!

Dr. Puskás Réka válasza szűrővizsgálatok témában

Kedves Kérdező!

Ebben a fiatal életkorban , ha nem volt mozgásszervi problémája korábban, nem valószínű, hogy nagyobb károkat okozott volna az ülő életmódja.

A mozgásszervi szűrővizsgálatra menjen el. Itt azt is meg tudják állapítani, hogy volt-e valami rizikófaktora vagy betegsége még korábbról.

Ha van panasza, fájdalma, akkor a reumatológiai vizsgálatra is menjen el. Röntgen, MR, ultrahang vizsgálat nem szükséges, felesleges, és nem is tudja, hogy melyik részét kellene vizsgálni, ezeket ne végeztesse el. Ilyen vizsgálatokat az orvosnak kell elrendelnie amennyiben lát olyan betegséget amit így lehet bizonyítani.

Mindenképpen jó ötlet életmódot váltania és ne aggódjon, ha van is valami problémája, biztosan meg lehet oldani!

Üdvözlettel,

Puskás Réka

Kérdés: 2022. november 11., 23:41; Megválaszolva: 2022. november 17., 19:36

Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések

Bokatörés kezelése
Tisztelt Válaszoló! 10 napja eltörtem a külső bokacsontomat, szerencsére nem komplikált törés volt és nem mozdult el. Fekvőgipszet kaptam. A...
Vállizületi fájdalom
Tisztelt Doktornő! Novemberben a jobb karomra estem. Felsőkaromat ütöttem meg. Mivel nem dagadt be és csak a könyöktől felfelé irányuló mozgás...
Sipcsont csonthartya gyulladás
Tisztelt Doktornő! Másfél héttel ezelőtt részt vettem egy teljesítménytúran. Azóta a bal sipcsontom jarasra,mozgasra eleg eroteljesen faj, az...
Térdprotézis beültetés egészségi...
Alkalmas lehetek-e térdprozézisek beültetésére kezelt krónikus betegségeim egészségi problémáim (pl.: COPD, szívritmus zavar, magas vérnyomás...
Röntgen felvétel
Tisztelt Doktornő! Néhány hónapja kezdődött a mellkasi fájdalmam. Háziorvosom röntgent kért novemberben. Azon az áll, hogy "A sternum caud végén...