Visszatérő térdpanasz

2018 májusában a bal térdem artoszkópiája alkalmával egy darabot levágtak a leszakadt meniszkuszból és a combcsonton kopást diagnosztizáltak. Azóta különösebb panaszom nem volt. Egy több napos gyaloglással járó utazást követő két héten belül, április elején enyhén bevizedesett a műtött bal térdem, de ez nem járt fájdalommal. Újabb két hét múlva egy kiránduláson meghúzodott egy csavaró mozdulatnál a térdem, aztán ez a húzódás egy asztaltól felállást követően megismétlődött, utána alig tudtam menni. Biciklizésnél, amikor fentről lefelé tartó mozdulat jön a tekerésnél a bal térdkalácsom bal felső részéről átlósan egy nagyon kellemetlen "rianás" szerű érzésem volt. Ha nem tekertem elmúlt, ha folyamatosan tekertem, akkor valahogy fokozódó nyomás után újra jött ez az átlós "rianás" a térdkalácsomban. A panaszok kb. 1 hónap után elmúltak. MR-vizsgálatra küldtek, melynek az eredménye a következő: Jobb térd MR vizsgálat: A jobb térdízületről T1 súlyozott sagittalis, MERGE coronalis, PDFS axiális, sagittalis, coronalis, az elülső keresztszalag  légiójáról T2 súlyozott coronalis síkú felvételek készültek. A recessus suprapatellarisban és a térdízületben filmszerű folyadék látszik, nem feltétlenül kóros mennyiségű. A patella érdemben nem lateralizált helyzetű. A patella és a trochlea porcborítása inhomogén jelintenzitású, helyenként kissé egyenetlen kontúrú, egyértelmű körülírt porc laesio, érdemi subchondralis oedema nincs. A ligamentum patellae folytonossága megtartott. A condylusok porcborítása inhomogén jelintenzitású, mediálisan a terhelési zónának megfelelően elkeskenyedett, a medialis tibia condylus ventromedialis kortikálisának kontúrja mentén keskeny sávban diszkrét oedema látszik. A peremeken egy-egy kisebb osteophyta. A keresztszalagok, a collateralis szalagok folytonossága megtartott. A medialis meniscusban korábbi partialis meniscectomia utáni állapot, a meniscus test, a test - hátsó szarv határa mérsékelten keskenyebb, kissé inhomogén jelintenzitású (lehet a korábbi műtét következménye) . A lateralis meniscusban egyértelmű friss rupturára utaló jelintenzitás eltérés nem látszik. A fossa popliteában egyértelmű körülírt kóros képlet nincs. Vélemény: Kóros mennyiségű folyadék a térdízületben nem ábrázolódott. A patellofemoralis ízületben grade 1 - 2 chondropathia jelei. Medialis túlsúlyú degeneratív eltérések a térdízületben, a medialis condylusokon grade 2-3 chondropathia jelei. A medialis meniscusban korábbi partialis meniscectomia utáni állapot, a meniscus képe részben lehet a korábbi műtét következménye is (klinikummal együttesen értékelendő) . A műtő orvoshoz csak októberre kaptam időpontot, de addig is szeretném tudni, hogy mit érdemes tennem a további panaszok elkerülése érdekében. 

Dr. Puskás Réka válasza térdfájdalom témában

Kedves Kérdező!

A térdében mérsékelt fokú porckopás is van a korábbi porckorong sérülésen kívül. Nagyobb baja, friss porckorong sérülése nincs.

Mivel most már elmúlt a panasza, különösebb teendője nincs. Általánosságban elmondható, hogy a térd csavarodását el kell kerülni, felálláskor, autóból ki- és oda beszálláskor ügyelni kell a térdek egyenes tartására. Ha bokasüllyedése vagy akár csak kicsi lúdtalpa is van, lúdtalpbetétet viseljen. Lépcsőn vagy lejtőn lefelé menést kerülje az orvosi vizitig.

Gyógytornázzon, combizom nyújtó és erősítő gyakorlatokat végezzen, farizom erősítés is segíthet.

Szájon át szedhető porcjavítók, enyhe merevségérzés vagy fájdalom esetén éjjelente gyulladáscsökkentő borogatást tehet a térdére.

Üdvözlettel,

Puskás Réka

Kérdés: 2022. július 02., 11:39 ;Megválaszolva: 2022. július 21., 13:04
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Nagyobb súly és sok sport utáni...
Kedves Ildikó, Elnézését kérem, ha nem Ön az illetékes, de ortopéd orvosnál úgy láttam nem lehet kérdezni. Az elmúlt időszakban elég sokat...
Mikor jön helyre, vagy ha nem mi a...
Jó napot kívánok! Térd problémám van kb.6 éve, én most 30 éves vagyok.Eddig itthon kezeltek ízületi gyúladással, mint kiderült feleslegesen...
MRI kiértékelés
Három hete kificamitottam a...
Derékprobléma - MR vizsgálat