Vállproblémák

Tisztelt doktornő! 32 éves gyógymasszőr vagyok,és bizonyos mozdulatokra fáj a jobb vállam. Elmentem MR vizsgálatra, és a következő leletet kaptam: AC izületi luxatio nem ábrázolódik, a coracoclaviculáris szallagok megtartottak,Az izületben diszkrét degeneratív eltérés mutatkozik.Az izületi peremeken kis mészlerakódások vannak, a tok kissé szélesebb. A supraspinatusizom-ín átmenet nem tűnik érintettnek. Az acromion laterális peremén érdemi mészlerakódás nem látható, a subacromiális tér tágassága 8-9 mm körüli. A glenohumerális izületben és a biceps ín körül kis mennyiségű folyadék látható. A subacromiális recessusban folyadékgyülem látható.Az ízfelszinek porcborítása megtartottnak tűnik. A labrum degenerált,craniális részén régebbi szakadás látható,mely ventral felé terjed.A recessus axillárisbsn a synovium kissé vastagabb.A subacromio-subdeltoidalis és subcoracodialis bursában folyadékgyülem,synovium megvastagodás nem mutatkozik.A supraspinátus ín inhomogén megjelenésű,tapadása előtt kissé oedemásnak tűnik, de rajta szakadás vagy friss sérülésre utaló jel nem látható.A supraspinatus izom megtartott.A subscapuláris ín tapadásánál minimális oedemás,de rajta szakadás nem látható.Egyebekben a rotátor köpeny megtartott,a többi ínon sérülés,vagy degeneratív eltérés nem azonosítható.A biceps hosszúfej-ín helyzete,lefutása,jelintenzitása szabályos, szakadásra utaló jel nem látható.A tuberculum maius kontúrja megtartott,a fej és a tuberculum határán régebbi corrticalis laesio maradványa figyelhető meg,mely körül csontállományi oedema már nem mutatkozik.A látott kép impingement szindrómára utalhat.A humerus állománya oedemás. Ilyen vállal tudom folytatni a munkámat, vagy váltsak szakmát, ami kevésbé terheli meg a vállamat. Az orvos egyenlőre gyógytornát, iontoforézist, és ultrahangot javasolt.

Dr. Puskás Réka válasza váll MR témában

Kedves Kérdező!

A válla kicsit gyulladt és több helyen is belső sérüléseket szenvedett, még régebben. A környező inak, a rotátor köpeny is kicsit sérült.

Ilyen képhez a vizsgálatkor általában instabilitás jeleit szoktuk találni.

Véleményem szerint minden fizikai munkához, sőt még a számítógépes munkához is szükséges lenne ennek a vállnak a rehabilitációja, stabilizációja. Mindent csak jó stabil vállal lehet csinálni, ha nem szeretne fájdalmaktól szenvedni. Nem lehet biztosan jó tanácsot adni interneten, egy MR leírás alapján, de az alábbiakat ajánlom megfontolásra:

A gyógymasszőrség nehéz és kézzel végzendő munka, ha nem sikerül a rehabilitáció, akkor valószínűleg nem fog jól menni főleg nem még 30 évig teljes munkaidőben, tehát tanuljon más szakmát is, ami nem fizikai.

Ha viszont sikerül a stabilizáció (elszánt munka szükséges hozzá) akkor nem kell új foglalkozás után néznie.

Üdvözlettel, Puskás Réka

Kérdés: 2022. június 06., 01:21; Megválaszolva: 2022. június 09., 13:46
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Ball váll MR vizsgálati lelet...
Váll probléma
Tisztelt Doktor Úr/Úrhölgy! Ez év október óta fáj a jobb vállam. Sérülés nem érte. Rendelkezem friss MR lelettel amire kórházi szakrendelés...
Ágyéki gerincbetegség...
Kedves Doktornő! Férjem (48 éves) problémájával fordulok Önhöz. Hónapok óta tartó bal láb zsibbadással, és fájdalommal küzd, ami egyre...
Hátfájás a jobb lapocka alatt
Visszatérő térdpanasz
2018 májusában a bal térdem artoszkópiája alkalmával egy darabot levágtak a leszakadt meniszkuszból és a combcsonton kopást...