Köszvénnyel kapcsolatos

Tisztelt Doktornő! Néhány napos laboreredményem alapján, a magas húgysavszint miatt (3 havi) MILURIT gyógyszert kaptam 1x1 adagolással. (A ferritin szint is magas volt) Korán kiderült, hogy vese-, máj (ill.epe) -problémák engem sem kerülnek el (családi örökség) , ugyanúgy, mint az ízületi bántalmak, továbbá a gyomorsavasság is kísér. 69 éves nő vagyok, de már 20as éveimet megelőzően kétszer volt vesekövem (oxalát) , ami mindkétszer spontán távozott. Epekővel jóval később, kb. 6 évvel ezelőtt műtöttek. 20 -25 éves koromra a gyógyszerallergiám - Algopyrin (hatóanyag) - is kiderült, ezért azóta szinte gyógyszermentesen élek. Egészségem védelmében inkább gyógynövény és vitamin készítményeket szedek. Ezek között van: C-, D3, és K2 vitamin, továbbá Spirulina, Omega3, máriatövis és/vagy pitypang, kurkuma, ananász, Mg-citrát ásványi anyag kiegészítőként, valamint változó kihagyással probiotikum, ill. csalán-. vagy kamillatea. Napokban terveztem a GAL UC-II Porc-komplex kapszula szedését is. Kérdésem, amire szíves válaszát várom, hogy a húgysav, ill. ferritin csökkentése érdekében a fentiek közül, van-e olyan gyógyhatású készítmény, esetleg vitamin vagy ásványi anyag, amit a gyógyszerrel egyidejűleg, illetve a későbbiekben sem ajánlott szedni? Köszönettel, Sinkó Julianna

Dr. Puskás Réka válasza húgysavszint csökkentése témában

Kedves Kérdező!

Sajnos a kérdésére nagyon nehéz válaszolni. Valamennyi gyógyszer és táplálékkiegészítő, ami visszaszorítja a húgysav kiürülését a szervezetből, káros lehet és nem ajánlott a szedése az ön számára. Ráadásul a bevitt mennyiség is számít sokat. A gyógyhatású készítményekkel nem készülnek kontrollált vizsgálatok és ezért a pontos hatásuk az anyagcserére nem ismert.

A ferritin egy gyulladásos fehérje és nem hiszem, hogy táplálékkiegészítőkkel le lehetne vinni a vérben mért szintjét. Azt sem hiszem, hogy valamelyik szer amit szed, emelné a ferritin vérszintjét. Inkább meg kéne találni, hogy mi az oka jelenségnek.

Egyesével nézve a kérdezett szereket:

A vitaminok és az Omega 3 zsírsavak szedése nem fog gondot okozni, feltéve, hogy nem az ajánlott mennyiség többszörösét szedi naponta. Itt az orvosi szempontból javasolt dózisra gondolok. A napi citrát bevitel is megváltoztatja a vizelet pH értékét és a húgysav ürülését is befolyásolhatja, a magnézium citrát csökkentését javasolnám emiatt.

A máratövis, kurkuma, spirulina, ananász, pitypang és más ilyesmi szerek is csak időszakosan javasoltak és nem szabad túlzásba esni a fogyasztásukkal. Nem valószínű, hogy az újabb táplálékkiegészítő szer hasznos lesz az ön számára.

Javasolnám, hogy kezelőorvosával (aki felírta a Miluritot) konzultálja meg ezt a kérdést. Ez több törődést igényel mint egy internetes válasz.

Üdvözlettel, Puskás Réka

Kérdés: 2022. május 25., 20:10; Megválaszolva: 2022. május 27., 15:22
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Vállproblémák
Lábujjfájdalom
MItől fáj a jobb lábam, csípő...
Jobb váll ultrahang eredmény
Üdvözlöm doktornő! Mai napon voltam jobb váll ultrahangon és ennek eredménye miatt írok Önnek. Kérdésem lenne a leírt vélemény alapján kell...
Vállproblémák
Tisztelt doktornő! 32 éves gyógymasszőr vagyok,és bizonyos mozdulatokra fáj a jobb vállam. Elmentem MR vizsgálatra, és a következő leletet...