Mit jelent a gerinc MR leletem?

Tisztelt Doktornő! MR leletemmel kapcsolatban szeretnék kérdezni, mert a kontrollom meg nagyon messze van. 23 éves vagyok, tinédzser koromban gerincfűzővel kezelték 20 fok körüli gerincferdülésemet 4 évig. Nagyjából két hónapja erős égő hátközépi fájdalom alakult ki, ezért elküldtek gerinc MR-re. A lelettel kapcsolatban szeretném kérdezni, hogy mit jelent, illetve, hogyan szokás kezelni, amennyiben ez szükséges? A lelet szöveget másolom: Thoracalis és lumbalis gerinc MR vizsgálat. T1, T2 súlyozott, valamint STIR metodusú sagittalis, T2 súlyozott coronalis és axiális síkú felvételek készültek. A háti kyphosis kissé elsimult. Thoracalisan enyhe jobbra convex scoliosis ábrázolódik. A thoracalis csigolyatestek magassága megtartott, rajtuk enyhe peremfelrakódások figyelhetõk meg. A thoracalis gerinc szakaszon érdemi compressiot okozó korong elõboltosulás nem figyelhetõ meg. A lumbalis lordosis a felsõ szakaszon kissé elsimult. A L.I. és L.II. csigolyatest felsõ zárólemeze ívelt. A L.I., L.II. csigolyatest alsó illetve felsõ, valamint a L.III. csigolyatest felsõ zárólemezei egyenetlenek. A conus a L.I. csigolya magasságában végzõdik. A myelon ábrázolt szakasza szabályos jelintenzitású. A L.I.-II. porckorong dehidrált. A lumbalis szakaszon érdemi compressiot okozó korong elõboltosulás nem figyelhetõ meg. Vélemény: Mérsékelt spondylosis. Scoliosis. A L.I., L.II. csigolyák felsõ zárólemezei egyenetlenek, íveltek, kompresszió következménye lehet. Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Puskás Réka válasza háti gerinc MRI témában

Kedves Kérdező!

A lelete szerint már csak enyhe gerincferdülése van, a háti csigolyákon csak kis meszes felrakódások vannak, egyébként rendben van. Az ágyéki I. és II. csigolyákon a zárólemezeken kis egyenetlenség és bedomborodás van, ami lehet beroppanástól vagy fejlődési hibától is. Ugyanitt a porckorongokon is van egy kis kidomborodás, de nem okoz ideggyöki nyomást. A talált elváltozások nem indokolják a nagyon erős felső háti fájdalmat. A lelet miatt különleges kezelés nem szükséges. A fizikális állapot alapján kell meghatározni a kezelést.

Üdvözlettel, Puskás Réka

Kérdés: 2022. április 29., 20:03; Megválaszolva: 2022. május 05., 17:21
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Milyen orvoshoz forduljak?
Tisztelt Dr Nő! Már több mint egy éve szenvedek borda,derék és hát fájdalomtól.Vannak napok amikor egészen jól vagyok de legtöbbször iszonyatos...
MRI vizsgálat értelmezése
A kyphosis íve mérsékelten fokozott. a Th VI-VII diskusban centrálisan 2 milliméteres előboltosodés. nem éri el a gerincvelőt. Másutt a discusokon...
Vállproblémák
Lábujjfájdalom
MItől fáj a jobb lábam, csípő...