Állandó a hátamban, nyakamban, fülemben

Üdvözlöm a nevem Gombos Enikő. 1968-ban születtem, 53 éves nő vagyok, egy nagylány édesanyja. 165 cm magas és 63 kiló vagyok. Igyekszem tartani az egészséges életmódot. Figyelek a táplálkozásra, laktózérzékenységgel élek, kerülöm a cukrot és a gabonát. Egy -már negyedik éve tartó- akut, krónikus fájdalommal fordulok Önhöz, Önökhöz. A problémám a következő: A jobb oldali lapockám és a gerincem C5-6 csigolya közötti pontban érzek égő - szúró fájdalmat, amely folyamatosan fenn áll. Ez a fájdalom egyre nagyobb mértékben felfelé sugárzik – kezdetben a nyakam alsó részéig éreztem, viszont most már egészen koponyámig és a jobb fülemig hasit a fájdalom, illetve előre a kulcscsontom közepéig - akadályoz a nyelésben és lélegzetvételben a nap minden percében. Az imént említett területet – lapockától egészen a fülemig – forrónak érzem, több próbálkozás után tudok mély levegőt venni, a panasz akadályoz a kielégítő be- és kilégzésben. (mély keserves sóhajtás) Sportolás vagy nehezebb fizikai megpróbáltatás nélkül is fennáll. 2020 novemberében ortopédus ellátásban két alkalommal kaptam 3 különböző helyre a hátamba injekciót (Farokcsont környékére, C5-6-os csigolya környékére és nyakam-tarkóm területére) 2021-ben háromszor voltam fizikoterápián, amikor az egész testemet átmozgatták. Masszázs, elektromos TENS, iszapolás és tornázás. Nagyon fáj a csuklyám, kulcscsontom, lapockám, felkarom és fülem, mintha egy pontból kezdődően folyamatosan kisugározna a fájdalom. Levegővétel során a jobb fülemben feszültséget tapasztalok, fültőnél tompa fájdalmat érzek és hányingerem keletkezik. Példaként olyan érzés, mint amikor nyomáskülönbség változásnál bedugul a fül. Fátyolossá válik a hallásom, melyet csak mély levegő vétellel vagy nagyobb nyeléssel tudok feloldani. Ebben az esetben a nyelés eredményeképpen gyakran kiakad az állkapcsom, kattanó és kellemetlen érzést tapasztalok. Ekkor erős légszomjam van, ezért kapkodnom kell a levegő után. Ehhez hozzáfűzném, hogy nem szoktam köhögni, nincs refluxom vagy erős gyomorsavam, azaz nagy valószínűséggel ezek a tünetek nem okozhatják a panaszom. Kiemelném, hogy ritkán (hetente 1-2 alkalommal) előfordul, hogy az orrom, illetve arcüregem bedugul – ilyenkor sűrű áttetsző színű orrváladékom van – úgy érzem, hogy mielőtt ezt tapasztalom, a csuklyámból eredendő fájdalom elindul/kisugárzik a jobb oldali fülembe és ezután a légzés is egyre nehezebben megy, mintha az egész jobb oldalam el lenne dugulva. Ezzel tüdőgondozóban jártam, ahol tüdőtáguláson kívül nem találtak semmilyen - a fentálló tünetekre utaló - okot. Néhány, az orvosokban azonnal felmerülő kérdésre, mint pajzsmirigy és jungulárisz véna, vizsgálatokat csináltak. A pajzsmirigy megfelelően működik az értékek alapján. A jungulárisz véna el van dugulva, ezért egy másik ér vette át a funkcióját. Valószínűleg ez veleszületett betegség, ami eddig nem okozott problémát - három érsebész kijelentése alapján - ez nem lehet okozója a fájdalomnak. A fájdalom: A nap minden percében folyamatos eléggé intenzív fájdalmat érzek, amely időnként csillapodik és ismételten felerősödik. Miután el tudok aludni, nem érzékelem teljesen, viszont gyakran a fájdalomra ébredek fel. (Egész életemben jó alvó voltam) Az ébredést követő 5-10 percben mindkét kézfejem zsibbadt, ezer tű-érzést tapasztalok mindaddig, míg át nem mozgatom, meg nem masszírozom. Izzadva ébredek kiváltképp nyakamon, homlokomon és a fejemen. Reggel mikor felébredek és ritkán napközben is, a keresztcsontból kiindulva a lábaimon lefele és a derekamon felfele végig fut a hideg. Hidegrázást tapasztalok. Alapvetően fázós természet vagyok, már húsz éve télen-nyáron fázok. A kézfejem és lábfejem mindig hideg. Mielőtt a fájdalom ismételten felerősödne, már erős hányingerem jelentkezik. (hálistennek’ még sosem hánytam ettől) Ezek a panaszok -kiemelten a folyamatos fájdalom- már nem csak fizikálisan, de lelkileg és mentálisan is nagyon megviselnek.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Puskás Réka válasza lapockatáji fájdalom témában

Kedves Kérdező!

Ilyen összetett problémára interneten nem lehet megfelelő választ adni.

Remélhetőleg végeztek önnél vizsgálatokat is és vannak leletei, képalkotók a nyaki és háti gerincről, mert a fájdalmai a leírás alapján erről a területről erednek. A problémájának tehát valószínűleg van egy mozgásszervi, háti vagy nyaki gerinc területről származó eredete.

Sajnos az évekig fennálló panaszok mostanra már okozhattak krónikus fájdalom szindrómát is.

A panaszainak okát vizsgálni szükséges, ha még nem történt meg és annak megfelelő kezelést alkalmazni.

Önsegítő módszerként a fájdalmas területek helyi (gyógyszeres krémmel történő) kezelését, egyszerű fájdalomcsillapítók szedését, rekeszi légzőgyakorlatokat és a helyes testtartás gyakorlását tudom javasolni.

Üdvözlettel, Puskás Réka

Kérdés: 2021. november 07., 21:55; Megválaszolva: 2021. november 16., 19:53
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Lapocka és vállfájdalom
Tisztelt Doktornő! Párom már fél éve szenved az alábbi panaszokkal: Jobb váll fájdalma jobb lapockából kiindulva, a fájdalom során a jobb...
Évek óta tartó hát fájás
Üdvözlöm! Le rövidítve: A csontkovácsom és a masszőröm szerint a stressz miatt lehetett 3 éve egy fél évig tartó durva gyulladás a bal lapockám...
Háti gerinc vizsgálat
Tisztelt Doktor úr! Segítségét kérném az alábbi MR diagnózis értelmezésében: Spondylosis thoracalis (középső háti szakaszon túlsúlyú...
MRI lelet értelmezése.
Gerinc MRI vizsgálata: a lumbalis lordosis íve kiegyenesedve. Az L.V. csigolya részben sacralisalt. Az ábrázolódó gerinc szakaszon jelentős...
Mi okozhat erős lábujj fájdalmat?