Láb zsibbadás

Tisztelt Szakértő! Több hónapja fennálló láb zsibbadás miatt lett MR vizsgálat kérése. Segítségét szeretném kérni MR eredmény értelmezéséhez. Háti gerinc MR vizsgálata: natívan. A háti kyphosis megtartott, scoliosis nem mutatkozik. A corpusok magassága és a zárólemezek megtartottak, a peremszéleken minimális degeneratív eltérések figyelhetők meg. A Th. VII. corpus területén kissé szabálytalan alakú, 10 mm-es, a Th. XI. corpus területén 20 mm legnagyobb átmérővel rendelkező, haemangiomára típusos jelzavar figyelhető meg. Egyebekben a csontok jeladása megtartott. A discusok magassága és jeladása megtartott, peremszéleket meghaladó discus előboltosulás nem mutatkozik. A foramenek valamint a kilépő gyökök szabadok. A csontos canalis spinalis normális tágasságú, a myelon vastagsága és jeladása megtartott. Lumbalis gerinc MR vizsgálata: natívan. A lumbalis lordosis megtartott, scoliosis nem azonosítható. A corpusok magassága és a zárólemezek megtartottak, a peremszéleken kóros eltérés nem ábrázolódik. Valamennyi discus magassága megtartott, az L V. porckorong degeneratív jelvesztést mutat a T2 súlyozott méréseken. Az L V. discus hátsó kontúrján minimális széles alapú, körkörös előboltosulás figyelhető meg,amely jobb oldalon parasagittalisan minimálisan kifejezettebb. Következményesen ebben a magasságban mindkét eredő S1. gyök érintett, jobb oldali jelzetten.A discusok egyebütt peremszéleket meghaladó előboltosulást nem mutatnak. A foramenek valamint a kilépő gyökök szabadok. A csontos canalis spinalis normális tágasságú, a conus medullaris a thoraco-lumbalis átmenet szintjében végződik, a caudarostok lefutása megtartott. A kisízületekben minimális arthrosis jelei figyelhetők meg. Vélemény: Haemangioma corporis vertebrae Th. VII., Th. XI. Neuralis compressio nem azonosítható. Discopathia et protrusio disci L V., következményes bilateralis eredő L5. gyöki érintettség, jobboldali diszkrét modelláció. Kérdésem: Okozhatja a jobb láb alsó végtagba irányuló zsibbadását a fenti diagnózis? Gyógytornával, vagy mely kezeléssel lehet segíteni a fenti problémán? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Zsuzsanna

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Puskás Réka válasza alsó végtagi zsibbadás témában

Kedves Kérdező!

A háti gerincén nincs veszélyes elváltozás, az rendben van. A hemangiomák nem veszélyesek. Az ágyéki gerincen viszont az utolsó porckorong lelapult, kiboltosul és mind a két oldali eredő ideggyököt kicsit nyomja, a jobb oldalit inkább. Ez okozhat jobb alsó végtagi zsibbadást, de akár még bal oldalit is. Alapvetően gyógytornával kell kezelni ezt az állapotot, illetve szoktunk még B vitaminokat is adni pár hétig. Fizikoterápiás kezelések is használhatnak, de az állapot rosszabbodásának megelőzése érdekébe gyógytornáztatni kötelező a gerincét.

Üdvözlettel, Puskás Réka

Kérdés: 2021. október 06., 11:10; Megválaszolva: 2021. október 15., 16:27
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Izomrángás
Boka MR lelet
Kronikus derekfajdalom
Állandó a hátamban, nyakamban...
Üdvözlöm a nevem Gombos Enikő. 1968-ban születtem, 53 éves nő vagyok, egy nagylány édesanyja. 165 cm magas és 63 kiló vagyok. Igyekszem tartani az...
Milyen betegségre utalhat a tünetek?
Jó napot kívánok! Panaszaim fél éve kezdődtek, különböző furcsa tünetek valtakoztatjak egymást minden nap. Eleinte szedultem, koordinációs...