MR eredmény értelmezése

Tisztelt Szakértő! Segítségét szeretném kérni MR eredmény értelmezéséhez. Jobb térd natív MR vizsgálata Sagittalis PD, coronalis T1 és három irányú intermedier FS mérések készültek. A vizsgálóberendezés típusa: SIEMENS MAGNETOM AERA 1,5T Beutalón: Gonarthrosis. Meniscus laesio. A meniscusok a szokványosnál laposabba, inhomogén jelűek, és mindkét oldalon az oldalsó szarvak subluxáltak. Mindkét oldalon a hátsó szarvak területén részben ruptura jele, részben degeneratív elváltozások láthatóak. Az elülső és hátsó keresztszalagok, ill. collateralis szalagok lefutása, jeladása szabályos.Szabad ízületi folyadék, ill. a bursákban felszaporodott folyadék nem látható. A porcfelszínek főleg a terhelési zónákban megkeskenyedtek, egyenetlenek. Kóros csontszerkezeti eltérés nem látható, az ízületi peremeken tövisszerű csontos megnyúlások vannak. Vélemény: Medialis és lateralis meniscus laesio Grade II. Chondropathia. Arthrosis. Kérdésem: Javulásra csak műtéttel számíthatok-e? (Fizikoterápia+3 hónap Condrosulf+3 hónap Cartinorm kúra után sem érzek javulást.)

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Puskás Réka válasza térd porckopás témában

Kedves Kérdező!

A jobb térd MR vizsgálati leleten közepes fokú porckopást és mindkét porckorong valószínűleg régebbi sérülését, szakadását írták le. A porckorongok egy része sajnos már nincs is a helyén.

Ezek az elváltozások nem feltétlen okoznak panaszt, tünetmentesek is lehetnek. Emiatt úgy gondolom, hogy nem feltétlen csak a műtét csökkenti majd a panaszát. A porcjavító gyógyszerek és a fizikoterápiás kezeléseken kívül még sokféle gyógytorna, injekciós kezelések is lehetségesek, amivel akár teljes panaszmentesség is elérhető. Persze ez attól is függ, hogy ön mit szeretne sportolni, mit dolgozik, mennyit akar járni, lépcsőn, emelkedőn stb illetve milyen állapotban vannak az izmai, bokája, csípője, milyen a testsúlya, erőnléte, és még sok egyéb dologtól. Pontosan nem lehet megmondani, hogy mi fog önnek használni, ezt a kezelőorvosa az ön állapotának ismeretében tudja megmondani. Addig is, amíg ez eldől, a gyógytorna biztosan hasznos lesz az ön számára is.

Üdvözlettel, Puskás Réka

Kérdés: 2021. szeptember 24., 15:24; Megválaszolva: 2021. szeptember 28., 17:10
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Öh ap terheléses térd felvétel
Röggen eredménye: A térdizületi rések főleg mediálisan jelentősen beszűkültek.Az eminentiák deformáltak.Durva subchondralis sclerosis van.A...
Térdfájdalom
Kez fajdalom
Milyen sérülésre, betegségre...
Járásnál ülés fekvés mindenhogy...