Lelet értelmezése

Kedves Doktor Nő, Csatolva küldeném Nyaki gerinc Mr felvételem leletét. Kérem segítsen nekem értelmezni és véleményezni, hogy mennyire súlyosak ezek az elváltozások 30 évesen? A vizsgálatra azért került sor, mert sokszor van egyoldalú fejfájásom és szinte állandò, mindennapos bizonytalanságom, szédelgésem van kb 4 éve. Ezen kívül folyamatosan merevek a nyaki izmaim, a vállaim, csuklyás izmom. Pròbáltam menni masszázsra többször is, de úgy éreztem nem hogy használt, de rosszabb lett, még feszesebb lettem. Több szakembernél is jártam, illetve a manuál terápia is ugyan ilyen hatással volt. A legutolsò masszázs után pl a fejem egyáltalán nem tudtam napokig elforditani a fejem jobb oldalra, úgy beállt vagy becsípődött ott valami így már nem merek többször menni. Oldalra a vállamra dönteni pedig még mindig nehéz mert nagyon fáj ott valami. Mi lehet ennek az oka? Jelenleg nem dolgozok kislányommal vagyok otthon. Elmentem a reumatologusomhoz, kaptam kenőcsöt izomlazitot, de szerinte ezek a panaszok azért vannak mert 30 évesen el van kopva és meszesedve a nyakam. A kenőcs nem használt, izomlazitot pedig nem akarok folyamatosan szedni. A neurologusom pedig azt mondja ezek annyira apro elváltozások ami a korommal jár és kb mindenkinek van ennyi idősen. Nem szabadna, hogy ennyire padlora tegyen. Ön mit gondol a leletem alapján mennyire komoly a dolog? Illetve mivel tudnék segíteni az állapotom javulásán? Illetve kérdésem még az is, hogy a nyakam ha a vállamra döntöm egy òriási nagyot roppan, néha félek, hogy sérül ott emiatt valami. Nem tudom ez mi miatt lehet és kell e emiatt a ropogás miatt aggòdnom amit a környezetem is hall tehát tényleg nagy és miután kiropog mintha enyhülne a fejfájás. Köszönöm válaszát.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Puskás Réka válasza nyaki gerinc MR témában

Kedves Kérdező!

Az MR lelete alapján a nyaki gerincén elsősorban tartási rendellenesség van, amit a mély izomzat relatív gyengesége illetve a test más helyein is tapasztalható testtartás hibák szoktak hosszú idő alatt eredményezni. Ezen kívül két porckorongja kissé lelapult, illetve kis meszesedés is megfigyelhető volt. Ezek kicsiny elváltozások, amik nem indokolják a tartós és zavaró panaszokat, ebből a szempontból a neurológusával egyetértek.

Az, hogy a felületes nyakizmai nagyon feszesek, esetleg a mély tartóizomzat elégtelen működésére utal, szintén.

Ha a lazító kezelések, masszázsok, manuálterápia nem használ, inkább még jobban befeszülnek az izmai, akkor ezeket ne végezze. Az izomlazító gyógyszert nyugodtan szedje, kár szenvedni. A roppanás amit kérdez, nem veszélyes, valószínűleg egy kisízületi becsípődést tud oldani ilyen módon, azért könnyebbül meg tőle.

Komplexebb módon közelítse meg a kérdést, ha aggódik vagy szorong, foglalkozzon ennek kezelésével is, a mozgásszervek tekintetében pedig próbáljon erősítő és tartásjavító gyógytornát is igénybe venni. Panaszainak oka az MR felvételen nem igazán mutatkozott.

Üdvözlettel, Puskás Réka

Kérdés: 2021. szeptember 06., 11:23; Megválaszolva: 2021. szeptember 07., 16:22
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Nyaki gerinc MR
Kedves Doktornő! A feleségemnek szeretnék segíteni Régóta fennálló panaszai vannak: erős nyaki fájdalmat érez, időnként ujjai, jobb arcfele...
Nyaki MR lelet értelmezését kérem
Tisztelt doktornő! Segítséget szeretnék kérni nyaki MR vizsgálat értelmezésében. a C.III.-VII. közötti szakaszon a canalis spinalis körkörösen...
Nyaki problémák
Tisztelt Doktor Nő/Úr! Nyaki problém miatt fordultam orvoshoz, aki MRI vizsgálatra küldött, aminek az eredménye a következő lett: A nyaki...
Tájékoztatás
Tisztelt Doktor Úr/Nő Kérném, hogy a csatolt iratok alapján pár szóban hétköznapi nyelven tájékoztasson annak tartalmáról. Milyen kezelést...
Nyaki MR felvételem értelmezése
Tisztelt Doktor Nő/Úr! Én egy 32 éves ülőmunkát végző cukorbeteg férfi vagyok. Az lenne a kérdésem, hogy mit jelent a nyaki MR felvételem...