Ball váll MR vizsgálati lelet értelmezése

Tisztelt Doktornő! Segítségét szeretném kérni a bal váll MR vizsgálati eredmény értelmezésében. Köszönöm. 5 hete történt velem egy vállsérülés, véleményem szerint rándulás/húzódás. Konditermi edzés közben egy fej fölötti nyomó gyakorlatnál kézisúlyzókkal, válledzés alkalmával. Azóta érzem bizonyos mozdulatoknál a vállamat. Ami azóta már javult. Bizonyos mozdulatoknál még érzek feszülést, húzódást, esetleg enyhe fájdalmat, főleg terhelés után. Tudom mozgatni minden irányba, a mozgástartománya teljes, de ez a sérülés után is az volt. A ball vállamat sosem éreztem teljesen tökéletesnek a jobb vállamhoz viszonyítva. Ebből kifolyólag is döntöttem úgy, hogy megvizsgáltatom. Eredmény: Bal váll MR vizsgálata: ----------------------- Axialis síkú T1 súlyozott és PDFS, majd paracoronalis síkú T1, T2 súlyozott és PDFS, valamint parasagittalis síkú T2 súlyozott felvételeket készítettünk natívan. A bal vállízületet alkotó csontokban körülírt kóros jeleltérés nem látható. A labrum glenoidale alsó pereme kiszélesedett, deformált, területében több 2-6 mm nagyságú cystosus jellegû elváltozás látható. Kóros ízületi folyadék nem ábrázolódott. A rotátorköpeny izmai homogén szerkezetûek, területükben sérülésre utaló jel nem látható. Vélemény: -------- Deformált labrum glenoidale, változó nagyságú cystosus képletekkel, melynek hátterében állhat korábbi trauma. Diagnózis: M7580 Tisztelettel: Péter

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Puskás Réka válasza váll MR témában

Kedves Kérdező!

A leletén azt írják, hogy a csontok épek, rendben vannak és a vállízület stabilizátor izmain sem látható kóros eltérés, szakadás vagy mikrotrauma jele.

A labrum glenoidale egy rostos porcos gyűrű, ami a vállízület stabilabbá tételében fontos és a lapocka ízületi vápáját erősíti. Ennek alsó részén vannak ciszták, amik korábbi sérülésre utalhatnak.

Nem tartom valószínűnek, hogy most az utolsó sérülésnél alakultak volna ki mindannyian. Inkább ismételten sérül ez a része a vállának és most már elég gyenge ez a terület ahhoz, hogy kisebb meghúzás is fokozza a kis sérülések számát vagy méretét.

Feltétlen foglalkoznia kellene azzal, hogy miért sérül ez a terület rendszeresen. A fej fölötti nyomások végzése , amennyiben a váll körüli izmok nem optimálisan működnek, többek között ilyen veszélyt hordoz magában. Üdvözlettel, Puskás Réka

Kérdés: 2021. május 11., 12:34; Megválaszolva: 2021. május 15., 21:51
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Váll probléma
Tisztelt Doktor Úr/Úrhölgy! Ez év október óta fáj a jobb vállam. Sérülés nem érte. Rendelkezem friss MR lelettel amire kórházi szakrendelés...
Tartasjavito?
Tiszelt Doktorno! Gyerekkorom ora rossz testtartasom van, eloregornyedt vagyok, fajdalmaim csak turazasok, kerkeparozasok utan vannak. Remutamologus...
SPA, vagy nem SPA?
Tisztelt Doktorúr/nő! Kérem értelmezzék a lelet szövegét, amit a barátnőm SPA gyanúja miatt kapott. "Kétirányú D és L gerinc, betekintő SI...
Lelet értelmezés
Azzal a kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy volt 7 hete egy balesetem, megcsúsztam a lépcsőn, a kisfiammal a kezemben ,nem estem el, de nagyon mélyen...
Gyermek ízületi kattogás
Tisztelt Doktornő. Lányom 11 éves, túlsúlyos kislány. Az utóbbi kB. Egy évben kattognak az ízületei, pár hónapja a lábfeje lépéskor, járáskor...