Boka-, combcsont- és lábszárcsont-törés

Tisztelt válaszadó! Jó napot kívánok! Egy 40-es évei elején járó, aggódó nagynéni vagyok A öcsém első szülött fia 14 éves múlt márciusban, 189 cm magas, 88 kg és évek óta igazolt sportoló. (Öcsémék és mi kertszomszédok vagyunk) Az unokaöcsém 2019. június 16-án egy parki foci során balszerencsésen járt. Szerette volna „lekezelni a labdát”, ám abban a pillanatban az előző napi (és az aznap hajnali) eső által csúszóssá váló műfüves pályán éppen a fiam csúszott keresztbe a labdára. A labda viszont tovább gurult anélkül, hogy bármelyikük is elérte volna, viszont a fiam (aki egyidős vele) az unokaöcsém jobb lábát kellemetlenül eltalálta, aminek sajnos gyorsan kiderült, hogy komoly következménye lett, hisz amikor megakarta mozdítani, akkor hallani lehetett, hogy kisebb csontmozgás van a bokájába, ami valószínűsítette a csonttörést. Azonnali mentőhívás és kórházba szállítás következett. Sajnos bebizonyosodott, hogy a sérülés súlyossága. Elmozdulás nélküli külboka törést valamint külső bokaszalag-szakadást szenvedett. Sajnos kevésbé tartotta magát az orvosi javaslathoz és vélelmezhetően viszonylag sokat mászkált (főleg, amikor esetleg az öcsémék nem voltak otthon) , így 1 hét után, mielőtt a gipszsín helyett megkaphatta volna a járógipszet a vizsgálat kimutatta, hogy nem gyógyul eléggé és kissé elmozdult a csont, így műteni kellett. Ezáltal további 1 hét fekvő, majd 4 hét járógipsz következett, amit kb. 2,5 hónap gyógytorna követett. A következő ominózus eseményre 2020. július 25-én a nagyobbik (18 éves) fiam kíséretében ment át elektromos kerékpárral a szomszéd faluba a barátnőjéhez. Hazafele pedig a lány nővére és annak a vőlegénye kísérte. Az utca végén, amikor bekanyarodni akartak, váratlanul elvesztette a hátsó kereke a tapadást és elesett. Sajnos comb- és lábszárcsonttörést szenvedett, ahogy a motor lényegében ráesett a bal lábára. Még aznap éjjel többórás műtéten esett át. Bő 1 hétig kórházban, további 5 hétig fekvő- majd 8 hétig járógipszben volt. A gyógytorna nagyon jól haladt, már szinte be is fejeződött, amikor elkezdte fájlalni a bal mellett sajnos a jobb lábát is. Egyre nehezebben tud menni. Az tény, hogy a bal lábában még több csavar is bent van, amit várhatóan nyáron vesznek ki. A bal lábát szinte állandóan megpróbálja kímélni, kevésbé terhelni, ezáltal a jobb lábára jobban ránehezedik, ami szintén problémás. Ez okozhatja, hogy egyre nehezebben tud menni? Mit lehetne ezzel a helyzettel kezdeni? (2021.04.21) A megtisztelő válaszait előre is köszönöm! Egy aggódó nagynéni

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szabó Zsuzsanna válasza alsóvégtag sérülés témában

Tisztelt Kérdező!

Valóban a sorozatos, hosszan tartó fokozott ellenoldali terhelés okozhatja a sérüléssel ellentétes oldali , ez esetben a jobb láb fájdalmát, panaszait. Érdemes lenne mihamarabb felkeresni az ortopéd-traumatológus kezelőorvosát, aki ismét meg tudja vizsgálni az unokaöccsének nem csak a műtött, hanem a másik lábát is. A fájdalom pontos jelleggétől és helyétől függően rendelhet el újabb terápiát, esetleg gyógyszereset is .(például ízületi fájdalom esetén porcerősítő készítményt) Vélhetően szükség lehet további gyógytornára is, illetve javasolt lehet állapottól függően járáskönnyítő eszközök pl támbot használata is akár, hogy csökkentse a terhelést. Mielőbbi jobbulást kívánok!

üdvözlettel Dr Szabó Zsuzsanna

Kérdés: 2021. április 21., 13:22; Megválaszolva: 2021. április 25., 08:16
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Csigolya roppanás ,csont ritkulás
Keresztszalag (15)
Bokaduzzanat
MRI lelet SCHMOLR csomok
Mitől lehet ez?