Lelet értelmezés

Jó napot! Azt szeretném kérni hogy magyarázza el legyen kedves mit ír a lelet. Kórelőzmények: 1 éve tartó deréktáji fájdalom, jobb comb, majd a jobb lábfej lateralis részébe sugárzó fájdalom, zsibbadás miatt thrombózis irányában és érsebészeten is vizsgálták, eltérést nem találtak, gerinc eredet kizárását kérik. Klinikai kérdés: Lumbosacralis területen herniatio? Panaszokat magyarázó egyéb kóros eltérés? A lumbalis gerinc natív CT vizsgálata. A Th. XII. S. II. segmentumok között natív mérés készült. Lelet: A topogrammon , az axiális mérésekben, a rekonstrukciós felvételek alapján a a lumbosacralis átmenetben segment eltolódás, az S.I. lumbalisalodása látszik. A lumbalisalt S.I.- S.II. segmentumok között a discus atípusos, dorsalis kontúrján széles alapú baloldali medio-lateralis túlsúlyú calcificatiot is tartalmazó kiboltosulás van, mely eléri a durazsákot. A gyök kilépések és gyök eredések nem comprimaltak. Az L.V.-S.I. segmentumok között a discus dorsalis kontúrja convex, rajta compressiot okozó kiboltosulás nem látszik. A gyök kilépések és gyök eredések szabadok. Az L.IV.-L.V. csigolyák között a discus dorsalis kontúrja kiegyenesedett. Gyök compressio nem ábrázolódott. Az egyéb lumbalis discusok dorsalis kontúrja épnek látszik. A mérésbe került csigolyák csontszerkezete megtartott. A zárólemezeken helyenként felszínek Schmorl benyomatok vannak . A lumbalisalt S.I. állományában baloldalon scleroticus szegélyű hypodens részlet látszik. A peremeken diszkrét spondyloticus felrakódások vannak. A canalis spinalis normális tágasságú. Vélemény: Az S.I. segmentum teljes lumbalisatioja. Az S.I.-S.II. segmentumok között discus dorsalis prolapsusa. Tekintettel a fejlődési anomáliára az L. gerinc MR vizsgálata célszerű volna.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Puskás Réka válasza ágyéki gerinc CT témában

Kedves Kérdező!

Leletén ezt írják: 1 éve fáj a dereka, mely a jobb combjába és a lábfej külső részébe sugárzik ki. Emiatt érsebészeten már vizsgálták, illetve trombózist is kerestek már, de nem találtak problémát, most pedig a vizsgáló orvostól azt kérik, hogy a panasz gerinc eredetéről mondjon véleményt.

Végeztek egy CT vizsgálatot, melyen az alábbiakat találták: Az első keresztcsonti csigolya nem nőtt össze a keresztcsonttal, az ágyéki csigolyának látszik ( fejlődési rendellenesség, veszélytelen) .

Az alsó csigolyák közötti porckorongokon kiboltosulások látszottak, melyek nem okoznak ideggyöki nyomást, de helyenként meszesedés van bennük. A felsőbb porckorongok épek. A csigolyákon a csontokban nincs probléma, csak az SI-nek nevezett csigolyában van egy kis körülírt folt. Más minden egyéb rendben van.

Véleményként az SI csigolya ágyéki csigolya jellegét, az SI és SII csigolyák közötti porckorong kiboltosulást emelték ki és azt javasolták, hogy az ágyéki gerincről MRI vizsgálatot is végezzenek.

Azt, hogy ez a lelet mennyiben és milyen módon függ össze az ön panaszaival, és mi a további teendő, a vizsgálatot javasló orvosa tudja majd megmondani önnek. Addig is, amíg hozzá vissza tud menni, megnyugodhat, hogy nincs nagyon nagy baj a gerincével.

Üdvözlettel, Puskás Réka

Kérdés: 2021. április 11., 19:46; Megválaszolva: 2021. április 13., 18:49
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Csigolya roppanás ,csont ritkulás
Keresztszalag (15)
Bokaduzzanat
MRI lelet SCHMOLR csomok
Mitől lehet ez?