Reumatikus panaszok

Kedves Dr. Nő! 25 éves férfi vagyok! Mellkas táji panaszokkal ami kb 5-6 éve fent áll van, hogy csak időszakos. Mozgásra jelentkezik (leginkább) törzs és váll fordítás éles fájdalom a mellkas körül vagy nagy légvételnél (Nem mindig) . Mostanában a térdeim is nagyon gyengék illetve vezetés közben szoktam azt érezni mintha enyhén jobbra dőlnék. 4 szer voltam kardiológián az elmúlt 2 évben. Terheléses EKG, 24 órás EKG és vérnyomás mérés szív ultrahangok hada vérvételek stb... Érdemi eltérés nélkül (mellkasi panaszok és fulladás volt az ok, hogy felkerestem a kardiológiát. 2019.04 Sinus tachycardia tinversio ket ill. bifazisos tk. Nem számottevő VES, SVES. Sm pulzusig terheltük jó RR és pulzusválasz jó terhelhetőség mindvégig panaszmentes kiváló terhelhetőség 9,2 met ishaemies eltérés nincs. Echo: Norm tágasságú szívüregek norm bill. mozgások. falmozgászavar nincs jó bk functio. 2020.08.17 Anamnézis Pozitív családi anamnesis. Jelen Panaszok: Atípusos mellkasi panaszaok, 1-1 megélt ES, idõnként palpitatio. Hozott EKG-n 1-1 VES. Státusz: Sejtes légzés, tiszta szívhangok. Hasban kóros nincs. Anasarca nincs. RR: 142/84 Hgmm, EKG: 72/min. s.r., kp. tengelyállás, T3 neg. Vizsgálatok Egyéb vizsgálatok: Echocardiographia 2020.08.17 11: 33: Ao 28, BP 30, septum 9-11, hf 7-9, Dd 49, Ds 32, EF 63%. E/A 1.4, DT 151 msec. Ao csúcs seb. 1.4 m/sec. IVC 15 mm. Ép bill-k, szegmentalis mozgászavar nincs. Jó bkf. Epikrízis: Dg.: Sine morbo cardiol. Vél.: Jelenleg kard. teendõ nincs. 2020.12 Családi anamesis: halmozottan szívbetegség, koszorúér betegség,é.apja korai szívinfarktus, billentyű betegség Gyógyszerérzékenység: Sumetrolim és Sumamed is allerg.s Gyógyszerei: bromocryptin RR: jo. .150/80 Hgmm EKG: Sinus ritmus, PQ: 122 msec, tengely, QRS: 100 msec, izoelektromos ST-k, III-ban neg, egyebütt poz. T-k, fr: 94 /min ECHOCARDIOGRAPHIA: Mitralis billentyű vékony , MI: jelzett Aorta gyök: 23 mm , Aortabillentyű vékony, AI: 0 , Ao vmax: m/s Tricuspidalis billentyű vékony, TI: jelzett Pulm.Syst. nyomás: 26 Hgmm Pulmonális billentyű vékony, Bal kamra végdiast.: 46 mm , végsyst.: 26 mm , Bal kamrai ejekciós frakció: 70% Septum: 10 mm , hátsó fal: 10 mm Bal pitvar: 30x43 mm, jobb pitvar: 33x43mm , jobb kamra: 26 mm E: 1,0 m/s A: 0,85 m/s TAPSE: 30 mm, MAPSE: 14 mm Vélemény: hyperkinetikus szívműködés, normális tágasságú szívüregek, jó systolés bal kamra és jobb kamra pumpafunkció. Körülírt falmozgászavar nem látható. Shunt jelenleg nem látható. DIAGNÓZIS: Sine morbo card. Vélemény és javaslat: rendszeres vérnyomás ellenőrzés javasolt, célértékeket átbeszéltük Gyermekkori asztma van (időszakos) Emfizéma gyanúja felmerült mellkas ct negatív és alfa 1 antitriszpin negatív A VIZSGÁLAT MEGNEVEZÉSE: Privát CT mellkas - csökkentett sugárterheléssel KLINIKAI ADATOK ÉS A VIZSGÁLAT INDIKÁCIÓJA: Asthma, emphysema RÉSZLETES LELET: A tüdőkben körülírt vagy diffúz kóros eltérés nem igazolható. A hörgők normális lefutásúak és tágasságúak. A mediastinum és a hilusok területén nagyobb nyirokcsomó vagy egyéb kóros nem látható. A nagyerek normális tágasságúak, telődésűek, kóros meszesedést nem mutatnak. A szív nagysága, configuratioja szabályos. Pleuramegvastagodás, pleuralis folyadékgyülem nem látszik. Amennyire a natív mérésekkel megítélhető, a felső hasi régióban kóros nem ábrázolódik. RADIOLÓGIAI VÉLEMÉNY: Negatív lelet. VIZSGÁLATI TECHNIKA: Csökkentett sugárterheléssel készült natív mellkas CT vizsgálat. Vékony szeletes rétegfelvételből MPR coronalis síkú rekonstrukciót készítettünk. Készülék: GE Revolution EVO. Hyperprolactinemiaval kezelnek 2014 óta Sella MRi-k negatívak voltak (fél évente járok endokrinologushoz) napi negyed bromocriptinnel tartományon belül tartható a prl. Vérképek gyulladást vagy eltérést nem mutatnak (Sehol nincs csillag reuma faktort is néztek) . Legutóbbi légzés functios vizsgálat tökéletes volt. Neurológiára került deréktáji panaszokkal illetve szédülés tensios fejfájással. (Lumbális és nyaki gerinc mri folyamatban) Neuro (kétirányi nyaki gerinc rtg) Képanyagban AP képen kissé jobbra helyezett-döntött fejtartás mellett, balra domborodó enyhe ferdülés látszik, s C.VII. harántnyúlványok finoman lefelé tartanak (balra) . Oldalirányú képen C.V.-Th.I. szakasz hátradomborodik, C.VII. hátsó fölső sarka PM-mal, elülső porcrések összeszűkülésével. C.II/IV. szakaszon hátsó ívek időszakosan összeérhetnek. C.I/II. antlantodentalis ízület tágabbnak tünik (2mm) , esetleg stabilitás próblémával, C.II. dens sérülése nélkül. Nyaki gerinc MRI vizsgálatát írom ki, C.I/II. terület, illetve C.V/VI/VII. porckorongok kinyomódásának lehetőségével. Ön szerint reumatológiai kivizsgálás érdemes lehet? Számtalan kivizsgáláson túl vagyok. Rengeteg féle és fajta vérvétel CT, Röntgen, Ultrahang szív és hasi. De semmi. 2017 ortopédi lapos hát syndr. Nyaki gerinc rtg-n leírtak okozhatnak ilyen panaszokat? Lumbális gerinc mri-vel együtt végzik a nyakit akkor a közöttes gerinc "résznél" ha van eltérés azt is leírja a radiológus pl: . gerinc ferdület valami csigolya kopás stb? Köszönöm előre is válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Puskás Réka válasza mellkasfali fájdalom témában

Kedves Kérdező!

Egyrészt: a lumbalis ÉS nyaki MRI vizsgálatok során a háti gerinc ( köztes szakasz) MRI vizsgálatát nem végzik el, az egy harmadik régió.

Másrészt: a nyaki röntgen lelete alapján van nyaki gerinc megbetegedése, tehát az MRI informatív lehet a panaszai okát illetően is. Igen, nyaki gerinc megbetegedés okozhat mellkas felső részén érzett panaszokat.

Mindezek alapján a részletes mozgásszervi vizsgálatot érdemes végeztetni, tehát igen, például reumatológiai vizsgálatot végezni érdemes.

Üdvözlettel, Puskás Réka

Kérdés: 2021. március 19., 13:09; Megválaszolva: 2021. március 24., 18:44
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Csigolya roppanás ,csont ritkulás
Keresztszalag (15)
Bokaduzzanat
MRI lelet SCHMOLR csomok
Mitől lehet ez?