Terápia javaslat

Tisztelt Doktornő! Panaszaim a következők: - gyakori, nagyon erős derékfájások - mindkét lábam(főleg a bal) fájdalmasan zsibbad - nagyon erős nyillalásokat érzek a hátam, derekam környékén Sajnos ezek a fájdalmak mindennaposak és elviselhetetlenek. Ezek a panaszok megnehezítették mindennapjaimat, így orvoshoz fordultam, ahol MR-vizsgálatra küldtek. Ide bemásolom az eredményt: Iránydiagnózis M5110 Lumbalis és más intervertebrális discus rendell. radiculopathiával Eredmény: A lumbalis gerinc MR vizsgálata: Th.X. csigolya szintjétől S.III.-ig sagittalis T2 SPAIR, T1 és T2 súlyozott, valamint L.I.-L.V. szintekről paraxialis T2 súlyozott sorozat készült. MR berendezés: Philips Achieva 3.0T A lumbalis lordosis csökkent. Csigolyatestek magassága megtartott. A peremszélek körkörösen megnyúltak, laterálisan kis osteophyták képződtek. L.V.-S.I. szomszédos zárólemezei mentén kb. 1 cm széles subchondralis degeneratio látszik halvány csontvelő oedemával (Modic I. subchondralis osteochondrosis). Az alsó háti csigolyák zárólemezein kis schmorl benyomatok vannak. L.I. corpusban egy 11 mm-es, L.II. csigolyatestben két 5 mm-es haemangioma van. L.II. discus kissé laposabb, víztartalma csökkent, a hátsó peremszéleket kb. 2 mm-rel haladja meg, kis durabenyomatot okoz. L.V. porckorong ellapult, dehidrált, a hátsó peremeket diffuse 4-5 mm-rel meghaladja. A discus a foramenek területén is kb. fél cm-el boltosul elő, eléri a kilépő L5 gyököket. A többi discus eltérés nélkül. Intrathecalisan ép viszonyok látható. Vélemény: Kezdődő lumbalis spondylosis. L.V.-S.I. Modic I. osteochondrosis. Haemangioma vert. L.I., L.II. Discopathia L.II. Hernia disci L.V. Az orvos ezt írta a papíromra: Anamnézis: Bal kar fájdalmas zsibbadás. 2020.11.05: Jelenleg derékfájdalom, illetve mko láb fájdalmas zsibbadását panaszolja. 2021.02.11: Fájdalmai nem mérséklődtek, kifejezett derék, valamint elsősorban bal láb fájdalmas zsibbadása. MR vizsgálat polydiscopathiat mutat. Státusz A tarkó szabad. Meningealis izgalmi jel nincs. A látóterek konfrontalis vizsgálattal épek. A pupillák isocoriásak, kp. tágak, fényre direkt és consensualis módon jól innerválnak. Nystagmus nincs, kettős képet nem jelez. A többi agyidegpár is jól innervál. Kötött paravertebralis izomzat. Normotoniás izomzat, paresis, latens paresis nincs. Kp élénk, egyenlő sajátreflexek, pyramisjel nincs. Érzészavart nem jelez. Pontos célkísérletek. Önállóan járóképes. Romberg helyzetben jól megáll. A vakjárás iránytartó. A vegetatívum ép. Éber, térben és időben orientalt, rendezett. Csak annyit mondott a Doktor Úr, hogy idegsebészeti beavatkozásra nincs szükség és ennyivel el is engedett. A kérdésem az lenne, hogy mit tudnék tenni, hogy a fájdalmaim csökkenjenek? Milyen gyulladáscsökkentő, illetve fádjalomcsillapító gyógyszereket tudna ajánlani és ezeket milyen rendszerességgel kellene szednem? Gyógytorna javasolt, illetve ha igen milyen rendszerességgel kéne járnom gyógytornára? A fájdalmaim miatt van egy erős mozgáskorlátozottságom. A gyógytorna nem lehet rossz hatással a gerincemre? Előre is köszönöm a válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Puskás Réka válasza ágyéki porckorong sérv témában

Kedves Kérdező!

Sajnos interneten nem lehet terápiát beállítani. A gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és izomlazító gyógyszerek túlnyomórészt vénykötelesek és orvosnak kell felírnia őket, a pontos adagolással együtt, az ön állapotának ismeretében. Addig is, amíg talál magának kezelőorvost, amire feltétlen szüksége van ( reumatológus, esetleg ortopédus vagy mozgásszervi rehabilitációs szakorvos, esetleg neurológus felel meg) vény nélküli gyulladáscsökkentőt szedhet. Ez lehet pl. napi 3x400 mg ibuprofen maximum, és 5 napig szedheti orvosi kontroll nélkül. Gyógyszert a háziorvosa is felírhat önnek. Gyógytorna feltétlen szükséges, amikor már kicsit tud mozogni. Ezt ha csoportos, heti 2-3 alkalommal, egyéniben esetleg ritkábban, heti 1 alkalommal javasoljuk, és otthon naponta többször is kell gyógytornáznia óvatosan, a gyógytornász előírása szerint. A megfelelően előírt gyógytorna nem lesz rossz hatással a gerincére, hanem segít kimozgatni azt.

Erős fájdalmak és mozgáskorlátozottság esetén még injekciókra vagy infúziós kezelésre is szüksége lehet, tehát mindenképpen javaslom, hogy keressen a konzervatív kezelésben is jártas szakorvost magának.

Kérdés: 2021. február 11., 10:50; Megválaszolva: 2021. február 12., 18:43
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Nyaki gerinc lelettel kapcsolatos...
Lelet értelmezés
Isiász kezelése
Derékfájdalom
Reumatikus panaszok