félelmetes

T. doktornő. Csontritkulásom beindult és a reumatológs doktornő akit nagyon becsülök, mondhatni szeretek, felírta az Optirize tablettát. Biológus vagyok, voltam és gondoltam kicsit utánakotrok és találtam egy írást Szendi Gábor tollából, mely anyag szörnyűséges fotókkal illusztrálva elriaszt a hasonló, biszfoszfonát és általában a kálcium szedéstől. Nem vagyok egy rettegő típus, de érdekelne az Ön véleménye, szedjem vagy ne szedjem, meddig optimális szedni, évekig, stb? Üdv: N. Eszter

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Puskás Réka válasza csontritkulás kezelése témában

Kedves Kérdező!

Véleményem szerint a csontritkulást kezelni szükséges. Ha önnek jelentős mértékű csontritkulása van, akkor szedje a tablettát a megfelelő D vitamin és kálcium pótlással együtt. Persze a biszfoszfonátoknak is lehetnek mellékhatásaik, de a hatékony szereknek általában nem kívánatos hatásuk is van. A várható haszon ebben az esetben felülmúlja a potenciális kár mértékét. Ha nem kezeli a csontritkulását, akkor viszont potenciálisan veszélyes csonttöréseket kaphat a későbbiekben (most még fiatal hozzá, ez majd csak később várható) és az nem biztos, hogy maradéktalanul meggyógyul.

Ezeket a gyógyszereket addig adjuk, amíg a csontritkulás meg nem javul, illetve a törésrizikó nem csökken egy bizonyos szint alá. Ez általában néhány év alatt bekövetkezik, és akkor abbahagyjuk a kezelést. Akkor is abbahagyjuk egy pár év után, ha a javulás mértéke nem lenne tökéletes, mert a túl hosszú adásnak egyéb rizikói vannak. Szerintem bízzon az orvosában és szedje be a gyógyszereket, tartsa be az ÖSSZES utasítást a szedéssel és a mozgással kapcsolatban. Ha valami nem lenne világos, kérdezze meg a reumatológusától. Ha mindent megfelelően csinál, nem lesz semmi probléma.

Üdvözlettel,

Puskás Réka

Kérdés: 2020. november 12., 12:03; Megválaszolva: 2020. november 12., 18:57
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
A leírt MR eredmény alapján mi a...
Ball váll MR vizsgálati lelet...
Mi a problémám?
Csigolya roppanás ,csont ritkulás
Keresztszalag (15)