• félelmetes

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        T. doktornő. Csontritkulásom beindult és a reumatológs doktornő akit nagyon becsülök, mondhatni szeretek, felírta az Optirize tablettát. Biológus vagyok, voltam és gondoltam kicsit utánakotrok és találtam egy írást Szendi Gábor tollából, mely anyag szörnyűséges fotókkal illusztrálva elriaszt a hasonló, biszfoszfonát és általában a kálcium szedéstől. Nem vagyok egy rettegő típus, de érdekelne az Ön véleménye, szedjem vagy ne szedjem, meddig optimális szedni, évekig, stb? Üdv: N. Eszter

        Dr. Puskás Réka válasza a csontritkulás kezelése témában

        Kedves Kérdező! Véleményem szerint a csontritkulást kezelni szükséges. Ha önnek jelentős mértékű csontritkulása van, akkor szedje a tablettát a megfelelő D vitamin és kálcium pótlással együtt. Persze a biszfoszfonátoknak is lehetnek mellékhatásaik, de a hatékony szereknek általában nem kívánatos hatásuk is van. A várható haszon ebben az esetben felülmúlja a potenciális kár mértékét. Ha nem kezeli a csontritkulását, akkor viszont potenciálisan veszélyes csonttöréseket kaphat a későbbiekben (most még fiatal hozzá, ez majd csak később várható)és az nem biztos, hogy maradéktalanul meggyógyul. Ezeket a gyógyszereket addig adjuk, amíg a csontritkulás meg nem javul, illetve a törésrizikó nem csökken egy bizonyos szint alá. Ez általában néhány év alatt bekövetkezik, és akkor abbahagyjuk a kezelést. Akkor is abbahagyjuk egy pár év után, ha a javulás mértéke nem lenne tökéletes, mert a túl hosszú adásnak egyéb rizikói vannak. Szerintem bízzon az orvosában és szedje be a gyógyszereket, tartsa be az ÖSSZES utasítást a szedéssel és a mozgással kapcsolatban. Ha valami nem lenne világos, kérdezze meg a reumatológusától. Ha mindent megfelelően csinál, nem lesz semmi probléma. Üdvözlettel, Puskás Réka


        Kérdés: 2020. november 12., 12:03; Megválaszolva: 2020. november 12., 18:57

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő. Alpha D3 1 mikrogramm lágy kapszulát szedek naponta 1-et.Ezt a reumatológus irta fel évekkel ezelőtt. Azt szeretném kérdezni,hogy ez D vitamin szempontjából mennyi NE-nek felel meg? Mert senki nem tudja itt átváltani ,illetve...
        Tisztelt Doktornő! Nyaki fájdalommal és gyakran jelentkező migrénnel fordultam orvoshoz. Elküldtek röntgenre, ahol a következő leletet kaptam. Nyaki borda nem ábrázolódott. A nyaki lordosis íve kissé csökkent, az alsó...
        T. doktornő. Csontritkulásom beindult és a reumatológs doktornő akit nagyon becsülök, mondhatni szeretek, felírta az Optirize tablettát. Biológus vagyok, voltam és gondoltam kicsit utánakotrok és találtam egy írást Szendi Gábor tollából,...
        Kedves Doktornő! Kérem értelmezze az alábbi CT leletet, hogy mit tartalmaz. A lumbalis lordosis íve és a corpusok magassága megtartott. A zárólemezek épek. Az utolsó korong laposabb, benne vacuum phenomen. Ebben a korongszintben bal oldali...
        A lumbalislordosis íve megtartott.Az L.V.csigolya1mm-dorsal felé mozdult. A csigolya testek magassága megtartott.A peremeken caudal felé fokozódó spondylosisra utaló perem megnyúlások láthatok.Jelzett jobbra konvex scoliosis van. A kis ízűletekben...
        Tisztelt Doktor Úr/Nő Külföldön dolgozom és nagyon szeretek túrázni. Tavasszal két-három hónapig csaknem szobafogság alatt szinte semmit nem sportoltam, és (utólag már tudom) az izmok lefogytak a lábamról. Miután lehetett ismét menni,...