LS gerinc MRI és röntgen eredmény értelmezése

Szeretném kérni a 2 diagnosztikai vizsgálat (MRI és RTG) értelmezését, mivel hetek múlva jutok csak el reumatologus szakemberhez. Köszönöm szépen! Egyéb információ: szülés után tornával jól karbantartottam érzékeny gerincemet, de újra munkába állva, 8oras ülőmunka miatt, több hónapja állandósult deréktáji gerincfajdalmam. Provokáló mozdulatra jelentkezik a közepes intenzitásúnak mondható fájdalom, hajolás után felegyenesedve (pont, ahogy a gyermekemet emeltem ki 1,5 évig a kiságyából), vagy hosszú ülés után felállva. Nemrég egy guggolas közbeni emelés után 10 napig kb 85-90%-osan tudtam csak felegyenesedni, és erős fájdalmaim voltak. Nem zsibbad a lábam, nincs kisugarzo fájdalom. Gerincem nem érzékeny, vállam és könyököm rendben, ízületeim nem duzzadtak, reflexeim rendben, jobb csipőm enyhén kötött. Mivel a kép feltöltése nem sikerül, az eredmények röviden: - MRI: A lumbalis lordosis kiegyenesedett, sacralisalt L.V. csigolya. Haemangioma L.IV és L.V. csigolyaban. A L.IV. csigolyatest felső fedőlemeze alatt Modic II-nek megfelelő jelintenzitás változás látható. A L.IV., L.III. és L.II. porckorongok jelintenzitasa csökkent. A L.II. és L.IV. porckorong enyhe körkörös eloboltosulasa gyöki compressio vagy neuroforamen szűkület nélkül. S.III. csigolya magasságában Tarlov cysta látható. -RTG: lumbalis lordosis kiegyenesedett. Csigolyák alakja és szerkezete ép. LV csigolya sacralizalt. Egy számfeletti lumbalis csigolya látható. A sacroiliacalis ízületekben enyhe subchondralis sclerosis látható. A medencében IUD árnyéka figyelhető meg.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Puskás Réka válasza a derékfájdalom és MR témában

Kedves Kérdező! A röntgen leleten az utolsó ágyéki csigolya keresztcsonthoz csontosodását és egy számfeletti ágyéki csigolya jelenlétét állapították meg. Ezek fejlődési rendellenességek, és így párban nem okoznak problémát. Ezen kívül a keresztcsonti ízületben kisfokú meszesedést is találtak. Az MRI felvételen is leírták az utolsó csigolya keresztcsonthoz növését, az L II-III-IV porckorongok kicsit már kopni kezdtek, leginkább az LIV, ami már a mellette levő csigolyát is irritálja.Az LII és IV porckorongok kicsit ki is boltosultak. A keresztcsont mellett Tarlow cysta is látszott. Összességében enyhe fokú ágyéki gerinc kopást mutatnak a vizsgálatok. Inkább az izomegyensúllyal és a gerinc stabilitásával lehet a baj, az okoz ilyen panaszokat és ilyen gerinc kopást is egyszerre. Üdvözlettel, Puskás Réka

Kérdés: 2020. október 16., 21:42; Megválaszolva: 2020. október 22., 20:06
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Gerinc pansszok fsjdalom
D vitamin mennyiség
Nyaki röntgen lelet értelmezése
félelmetes
Műtétre van szükségem?