LS gerinc MRI és röntgen eredmény értelmezése

Szeretném kérni a 2 diagnosztikai vizsgálat (MRI és RTG) értelmezését, mivel hetek múlva jutok csak el reumatologus szakemberhez. Köszönöm szépen! Egyéb információ: szülés után tornával jól karbantartottam érzékeny gerincemet, de újra munkába állva, 8oras ülőmunka miatt, több hónapja állandósult deréktáji gerincfajdalmam. Provokáló mozdulatra jelentkezik a közepes intenzitásúnak mondható fájdalom, hajolás után felegyenesedve (pont, ahogy a gyermekemet emeltem ki 1,5 évig a kiságyából) , vagy hosszú ülés után felállva. Nemrég egy guggolas közbeni emelés után 10 napig kb 85-90%-osan tudtam csak felegyenesedni, és erős fájdalmaim voltak. Nem zsibbad a lábam, nincs kisugarzo fájdalom. Gerincem nem érzékeny, vállam és könyököm rendben, ízületeim nem duzzadtak, reflexeim rendben, jobb csipőm enyhén kötött. Mivel a kép feltöltése nem sikerül, az eredmények röviden: - MRI: A lumbalis lordosis kiegyenesedett, sacralisalt L.V. csigolya. Haemangioma L.IV és L.V. csigolyaban. A L.IV. csigolyatest felső fedőlemeze alatt Modic II-nek megfelelő jelintenzitás változás látható. A L.IV., L.III. és L.II. porckorongok jelintenzitasa csökkent. A L.II. és L.IV. porckorong enyhe körkörös eloboltosulasa gyöki compressio vagy neuroforamen szűkület nélkül. S.III. csigolya magasságában Tarlov cysta látható. -RTG: lumbalis lordosis kiegyenesedett. Csigolyák alakja és szerkezete ép. LV csigolya sacralizalt. Egy számfeletti lumbalis csigolya látható. A sacroiliacalis ízületekben enyhe subchondralis sclerosis látható. A medencében IUD árnyéka figyelhető meg.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Puskás Réka válasza derékfájdalom és MR témában

Kedves Kérdező!

A röntgen leleten az utolsó ágyéki csigolya keresztcsonthoz csontosodását és egy számfeletti ágyéki csigolya jelenlétét állapították meg. Ezek fejlődési rendellenességek, és így párban nem okoznak problémát. Ezen kívül a keresztcsonti ízületben kisfokú meszesedést is találtak.

Az MRI felvételen is leírták az utolsó csigolya keresztcsonthoz növését, az L II-III-IV porckorongok kicsit már kopni kezdtek, leginkább az LIV, ami már a mellette levő csigolyát is irritálja.Az LII és IV porckorongok kicsit ki is boltosultak. A keresztcsont mellett Tarlow cysta is látszott. Összességében enyhe fokú ágyéki gerinc kopást mutatnak a vizsgálatok. Inkább az izomegyensúllyal és a gerinc stabilitásával lehet a baj, az okoz ilyen panaszokat és ilyen gerinc kopást is egyszerre.

Üdvözlettel,

Puskás Réka

Kérdés: 2020. október 16., 21:42; Megválaszolva: 2020. október 22., 20:06
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Kronikus derekfajdalom
Állandó a hátamban, nyakamban...
Üdvözlöm a nevem Gombos Enikő. 1968-ban születtem, 53 éves nő vagyok, egy nagylány édesanyja. 165 cm magas és 63 kiló vagyok. Igyekszem tartani az...
Milyen betegségre utalhat a tünetek?
Jó napot kívánok! Panaszaim fél éve kezdődtek, különböző furcsa tünetek valtakoztatjak egymást minden nap. Eleinte szedultem, koordinációs...
Nyaki merevség
Felnőtt fiam hat hónapja nagyon mereven tartja a nyakát, mert a nyak jobb oldalán fájdalmat érez, amikor lefelé néz (telefon) , vagy bólogat. Tudja...
Lapocka és vállfájdalom
Tisztelt Doktornő! Párom már fél éve szenved az alábbi panaszokkal: Jobb váll fájdalma jobb lapockából kiindulva, a fájdalom során a jobb...