Hirdetés
      • Nyaki gerinc MRI lelet

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktor Úr! Évek óta szedek gyógyszert magas (vagyis inkább ingadozó) vérnyomásomra, ennek ellenére többször tapasztalok indokolatlan kiugrásokat. Az össze-vissza gyógyszerezésnek nem vagyok híve, szeretném megtalálni inkább az okát és célzottan kezeltetni. Tavalyi kardiológiai és SPECT vizsgálati eredményeim érdemi eltérést nem mutattak, reumatológiai vizsgálatot javasoltak. Számítógép előtt dolgozom, időnként vannak kisebb-nagyobb gondok a nyakammal, ezért kértem nyaki gerinc MRI vizsgálatot, amire a következő leletet kaptam."A lordosis íve kissé elsimult. A csigolyatestek magassága szabályos, a C.VI.discus környezetében enyhe Modic-I jelzavar van. A peremeken, főleg az alsó szakaszokon osteophyták láthatók. A porckorongok dehidráltak, a C.V. és C.VI. discusok mérsékelten laposabbak. A C.V. és C.VI. porckorongok kontúrján körkörös előboltosulás mellett, bal oldali latero-foraminalis hernia ábrázolódik, mely az osteophytákkal együttesen a kilépő bal gyököket közepes fokban, a jobb oldaliakat mérsékelten komprimálja. A kisízületekben az alsó szakaszon közepes fokú arthrosis. A canalis spinalis normális tágasságú, a myelon jeladása és vastagsága szabályos." Szeretném a véleményét kérni, panaszomat okozhatja-e a fenti eredmény és mit tehetnék állapotom javulása érdekében? Köszönettel: Zsuzsa

        Dr. Puskás Réka válasza a nyaki MR lelet és vérnyomás témában

        Kedves Kérdező! A nyaki gerinc MR leletén az alsó nyaki csigolyák alatti porckorongokon körkörös kiboltosulások látszottak. Mindkét, de inkább a bal oldalon ideggyöki nyomás is mutatkozik, amit részben a porckorong kiboltosulás, részben a nyaki meszesedés okoz. A kisízületekben az alsó csigolyákon porckopás is látszik. A vérnyomáskiugrások és a nyaki gerincének állapota között direkt összefüggés nincs. Elképzelhető, hogy részben szerepet játszik a vegetatív idegrendszer reakcióján keresztül, de semmiképpen nem mondható ki, hogy reumatológiai ok eredményezné a vérnyomás kiugrásokat. A leírt állapot inkább vállövi vagy felső végtagi fájdalmakat, esetleg zsibbadást okozna. Az állapotjavulás érdekében - ami a reumatológiai állapotot illeti - testtartás javítás, helyes nyaktartás beállítása, óránkénti lazító torna, légzőgyakorlatok és rendszeres testmozgás lenne javasolt. Üdvözlettel, Puskás Réka


        Kérdés: 2020. október 08., 22:53; Megválaszolva: 2020. október 14., 19:36

      • Kérdések és válaszok a témakörben: