Hirdetés
      • Jobb váll MR leletről szeretnék információt

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! Jobb vállamban fokozatosan erősödő fájdalom és egyre nagyobb mozgásbeszűkülés miatt jelentkeztem orvosnál, aki egyéni gyógytorna és kezelések mellett MR vizsgálatra is elküldött. Erről az MR leletről szeretném kikérni a véleményét: LELET ÉRTÉKELÉS: Jobb váll MR vizsg. sag. és cor.T1, ax., sag. és cor. PD/Fs súlyozással natívan. Kérdés: ROK sérülés? A biceps hosszú fej ín lefutása, folytonossága és jelmenete megtartott. A humeroscapularis ízületben kóros folyadék nem látszik. A labrum megtartott. A subcoracoidealis bursában kevés folyadék van. Keskeny folyadék látszik a subdeltoidealis bursában is. A tuberculum maiusban 13 mm-es degeneratív cysta látszik, körülötte mérs. csontvelo oedema látható, fölötte a csont corticalisa elkeskenyedett, kissé elodomborodik. A rotátorköpeny inainak folytonossága megtartott. A supraspinatus ín tapadása fölött és mögött a lágyrészben minden szekvencián jelszegény, meszesedésre utaló, 8 x 10 x 3,5 mm-es elváltozás látszik. E körül a lágyrészben oedema van. Az acromioclavicularis ízületben körülírt kóros eltérés nem látható. Vélemény: Calcificalo tendinitis, ennek igazolására, amennyiben nem készült kieg rtg felv. készítése javasolt. A tuberculum maiusban nagy degeneratív cysta, körülötte mérsékelt csontvelo oedema. A fő kérdésem az, hogy a cisztával van-e teendő, és ha igen, akkor mi az, és melyik szakterületre tartozik? Egyébként bármilyen információt szívesen veszek a leletről. Köszönöm előre is!

        Dr. Puskás Réka válasza a vállízületi MR témában

        Kedves Kérdező! A degeneratív csontcysta önmagában a porckopás részjelensége és nem nagy baj. A körülötte levő csontoedema azonban valamekkora gyulladásos aktivitásra utal. Emellett egy meszesedéssel járó ín kopása is mutatkozott, mérsékelt nyáktömlő gyulladással. Összességében ez a váll körüli fájdalmas kopásos megbetegedésre utal. A leletet mutassa meg orvosának, aki rendelte a vizsgálatot. Egyébként leginkább az ortopédia foglalkozik a csonteltérésekkel. Az orvosa szükség esetén tovább fogja önt küldeni megfelelő ellátóhoz. Üdvözlettel, Puskás Réka


        Kérdés: 2020. szeptember 14., 21:02; Megválaszolva: 2020. szeptember 17., 18:49

      • Kérdések és válaszok a témakörben: