Keresztszalag

Tisztelt Válaszadó! Egy 16. életévét hamarosan betöltő évek óta versenyszinten kézilabdázok. Sajnos augusztus végén egy edzésen elszakadt a bal térdemben az elülső keresztszalag, ami magával rántotta a gyűrűporc egy részét is. Bár szinte azonnal kórházba kerültem, de már kisebb gyulladás is volt a térdemben. Az orvos először teljesen elzárkózott a műtéttől, majd azt annyit mondott, hogy a meniscus gyógyulási ideje megközelítőleg 6 hét. Addig a műtét egyebekben is lehetetlen. Ráadásul jelenleg (akkori állapot értelmében véve) gyulladás is van, ami szintén lehetetlenné teszi a műtétet. A koromnál fogva és a csontok állapotát nézve pedig kockázattal is járhat, ami a növekedésemet is befolyásolhatja. A sportpályafutással kapcsolatban is kettős választ adott. Először azt mondta, hogy kizárólag egy szalagpótlás után lehetséges a folytatás, majd következőleg már azt mondta, hogy amennyiben a műtéttel megvárjuk azt az 1-2 évet, amíg a csontnövekedés vélhetően lezárul nálam, akkor addig arra kell figyelni, hogy a térd körüli izmokat erősítsem. Tisztelt doktor nő/úr! Ön szerint a sport folytatható ideiglenesen keresztszalag nélkül is? Mennyi idő lenne egy műtét nélküli „gyógyulás” és mennyivel kockázatosabb, még hogyha viszonylag rövid időre szólna is? Ha műtétre is sor kerülne, az mit jelentene a gyógyulási időre tekintettel valamint a sporttal kapcsolatban? (2020.09.11) A mélységesen megtisztelő, megnyugtató segítségét és válaszait előre is köszönöm! Tomi egy versenysportoló tini

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Holnapy Gergely válasza térd trauma témában

Kedves versenysportoló tini!

Sorra veszem a kérdéseket, és adok rá válaszokat.

"Ön szerint a sport folytatható ideiglenesen keresztszalag nélkül is? "

A quadriceps (térd feszítő) izomzat megerősítésével átmenetileg tudja helyettesíteni az elülső keresztszalag funkcióját, így a sport folytatható. De természetesen a térdízületet ezzel fokozottan terheli. Nem szerencsés, de versenysportolóknál szokott ilyen döntés születni, a keresztszalag-pótlás hosszabb rehabilitációs ideje miatt.

"Mennyi idő lenne egy műtét nélküli „gyógyulás” és mennyivel kockázatosabb, még hogyha viszonylag rövid időre szólna is? "

Ilyen esetben ez is legalább 4-6 hét lenne, úgy hogy artroszkópiával a társsérüléseket (pl. meniscus sérülés) ellátják.

"Ha műtétre is sor kerülne, az mit jelentene a gyógyulási időre tekintettel valamint a sporttal kapcsolatban? "

Lásd fentebbi válaszom, a társsérülések ellátása szükségeszerű.

Üdvözlettel:

Holnapy Gergely dr.

Kérdés: 2020. szeptember 11., 22:58; Megválaszolva: 2020. október 06., 21:54
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Állhat a panaszok hátterében...
Nyaki gerinc lelettel kapcsolatos...
Lelet értelmezés
Isiász kezelése
Derékfájdalom