• Szakvèlemèny kèrèse

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor úr! Szeretnèm a vèlemènyèt kèrni a csatolt MR eredmènyemről. Idegsebész kèrte, s ennek függvényében dönt a dekomprrssziós műtètről. Hamarosan eljutok hozzá, de szeretnèk szakèrtői vèlemènyèt, hogy ez az állapot, idegsebèszeti, reumatológiai, ortopédiai vagy neurológiai eset. Borzasztó nehèz ès elkeserîtő ilyen fájdalommal ès beszűkült èlettel èlni. Köszönöm szèpen előre is a vèlemènyèt! Tisztelettel: Ila Judit MR lumbalis gerinc natív KLINIKAI ADATOK ÉS A VIZSGÁLAT INDIKÁCIÓJA: A vizsgálati kérõlapon annyi szerepel, hogy a blokádkezelés egyértelmû javulást nem eredményezett. Hogy miben, arról nincs információ. Neurológiai novumot nem találtak. Kontroll vizsgálat. RÉSZLETES LELET: A 2017. november 15-i vizsgálattal történt összehasonlítás. Úgy tûnik lényegesen a scoliosis mértéke, görbületének foka nem változott. Az L.II.-III. szintben észlelhetõ balra irányuló elcsúszás mértéke is változatlannak tûnik. Az L.I.-II. csigolya közt a két csigolya jobb oldalán lévõ osteophyták gyakorlatilag teljesen összecsontosodtak, hosszuk valamelyest kisebbnek tûnik, mint az elõzõ vizsgálat során. Egyebütt a zárólemezek peremén a scoliosis konkáv oldalán csak apró osteophyták láthatók. A scoliosis punctum maximumán a porcrések jobb oldalon jelentõsen beszûkültek, ellapultak a porckorongok. Az ellapulás mértéke sem mutat lényeges változást az elõzõkhöz képest. Amennyire a durva scoliosis mellett megítélhetõ, a canalis spinalis felé jelentõsebb mértékû, legalábbis kifejezettebb térszûkületet okozó discus elõboltosulás nincs. A foramenek a scoliosis lefutásának megfelelõen hol jobb, hol bal oldalon szûkebbek és itt a gyökök is rendellenes lefutást mutatnak. Az alsó lumbalis szakaszon kisízületi arthrosis okoz még helyenként duradeformitást, kisebb canalis spinalis szûkületet. Az ábrázolódott myelon szakasz normális vastagságú, jelintenzitású. A conus az L.I. csigolya magasságában végzõdik.

        Dr. Puskás Réka válasza a erős gerincferdülés MR témában

        Kedves Kérdező! A lesugárzó gerincfájdalmak mind a négy említett szakterülethez tartoznak, attól függően, hogy milyen állapotban van a gerinc és milyen tüneteket mutat a Páciens. Pillanatnyilag gerincsebészeti a probléma. Ha nem akarja vagy nem tudja megoperálni, akkor a reumatológus, neurológus, ortopédus vagy rehabilitációs szakorvos fog vele foglalkozni. Ez attól függ, hogy a helyi lehetőségek milyenek. Sajnos meg kell várnia a gerincsebész döntését és a javaslatát. Ha nem operálnak, akkor bizonyára irányítja önt konzervatív kezelésre valahová. Magáról az MRI leletről sajnos az ön állapotának ismerete nélkül nem lehet nyilatkozni. Megértem, hogy erős fájdalmai vannak, de legyen még türelemmel a döntésig. Üdvözlettel, Puskás Réka


        Kérdés: 2020. szeptember 06., 21:38; Megválaszolva: 2020. szeptember 14., 20:54

      • Kérdések és válaszok a témakörben: