Hátgondok, tini

Tisztelt Válaszadó! Nem igazán vagyok tisztában azzal, hogy ez reumatológiai, ortopédiai vagy traumatológiai kérdés is valójában. Bár igaz, hogy ortopéd és reumatológus is kezeli a fiamat ezzel. A gyermekem decemberben lesz 17 éves. A gyerek aktív versenysportoló már 6 éves kora óta. Jelenleg 6. éve súlyemeléssel foglalkozik. Az első tünetek tavaly augusztusban jelentkeztek, amikor szinte egyik napról a másikra elkezdte majdhogynem minden ízületét (térd, boka, csukló, kar, derék) fájlalni. Eleinte az orvosok a rövid időben, kb. 1 éven belül bekövetkező magasság- és súlygyarapodásra (163,5/61,8-ról 181,7/82,4-re változott) gyanakodtak. Aztán április 14-én megsérült a dereka. Néhány nap pihentetés után sem javult a helyzet, így elvittük orvoshoz, ahol izomhúzódást valamit csigolya összecsúszást állapítottak meg nála. A további pihentetés mellett gyógymasszőrt ajánlottak. Ez bevált, hisz június elejére, közepére már semmi baja nem volt. Ez után következett a sokk. Július 21-én fürdés befejeztével, amikor a kádból való kijövetel után lehajolt, egy nagyot roppant a háta és megmozdulni sem tudott onnantól fogva. Azonnal mentő, kórház. Ott megállapították, hogy három legalsó csigolyája összecsúszott, kettő eltört, 1 pedig megrepedt neki. Emellett az ínszalag teljesen elszakadt és begyulladt neki. A gyulladás miatt csúszik a műtét. Ha a mai újabb kontroll végre gyulladás-mentes állapotot állapít meg, akkor holnap reggel műtik. A gyermekem fejlődő kora miatt mire számíthat a műtét után? Mennyivel az operáció után kezdhető meg a gyógytorna? A gyerek utolsó előtti éves gimnazista. Várhatóan mikor mehet iskolába (van rá esély Ön szerint, hogy akár már szeptember 1-jén a társaival lehet)? Mennyi idő lehet a teljes felépülése? Ebben az időszakban mire számítsunk, mi szülők és mindazok, akik mellette vannak? A súlyemelés, mint sportág mennyire folytatható? Ön a súlyemelés esetleges lecserélése esetén – az úszáson túl – mely sportágakat ajánlaná (pl. labdajátékokon vagy éppen atlétikán belül vagy lovaglás)? (2020. augusztus 10.) A megtisztelő válaszát, segítségét előre is köszönöm! Mónika egy gyermekéért aggódó édesanya

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Puskás Réka válasza a gerinc törés elcsúszással témában

Kedves Kérdező! Ebben a szerencsétlen és sok változós helyzetben internetes tanácsadás sajnos teljességgel lehetetlen. Amit mégis lehet mondani, hogy a gyermeke fiatal korára való tekintettel nagyon jó gyógyulási esélyekre számítunk. A stabil rögzítés után, amit a műtéttel el terveznek nyilván érni, szinte azonnal kezdik a gyógytornát, amit fokozatosan építenek fel. Azt, hogy az érintett terület mennyire terhelhető, a sebészorvos határozza meg, ő felügyeli a rehabilitációt. Az utolsó gimnáziumi év nem ígérkezik könnyűnek, az iskolába járás nagyon sok ülés-terheléssel jár, ami megnehezítheti majd a bejárást. Lehet, hogy nem engedik majd iskolába menni az év elején. A család részéről sok odafigyelésre, segítségnyújtásra lesz majd szükség, az első pár hónapban, erre készüljenek, de egész napos felügyeletre nem lesz szükség. A gyógytornász majd segíteni fog a gyermek asztalának, székének és ágyának beállításban, ez esetleg szintén okozhat nehézséget. Ami a sportot illeti, a súlyemeléssel sajnos valószínűleg fel kell majd hagynia. Én magam a lovaglást sem ajánlanám, és egy darabig a sok talajérintéssel és csavaró mozgással járó sportokat ( labdajátékok) sem tudnám javasolni. A serdülő fiú hosszú távú egészsége szempontjából kell majd gondolkodni, emiatt a versenyzésben sajnos most hosszabb ideig egyáltalán nem vehet majd részt. Mindenképpen azt javaslom, hogy bízzon a gyógyulásban! Türelemmel és sok munkával teljesen meggyógyítható a gyermeke. Üdvözlettel, Puskás Réka

Kérdés: 2020. augusztus 10., 12:22; Megválaszolva: 2020. augusztus 25., 17:38
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Sacroileitis - Mire számíthatok?
Könyök-alkar fájdalom
Kéz fájdalom
Boka sérülés
Térdprobléma