• Térd MR vizsgálat eredmény kiértékelés

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor! Kérném szíves szakvéleményét az alábbi lelettel kapcsolatban. 2015-ben sportolás (hobby) közben megsérült a bal térdem. A röntgen nem mutatott elváltozást, de fájlaltam és a reumatológiáról beutaltak MR vizsgálatra. A leletet csatolom. Ezután elmentem az ortopédiára és az orvos gyógytornát javasolt, mivel komolyabb fájdalmat nem éreztem. Sínes térdvédőt használtam évekig, amikor cross-fit jellegű edzéseket végeztem, de labdarúgást és egyéb dinamikusabb sportot (főleg ahol oldalirányú mozgást kellene végeznem) azóta sem csinálok. Ellenben pár év alatt párszor érzékeltem (edzés, futás), hogy oldalirányba picit ki tud menni a térdem és akkor 1 napig enyhébben fáj. Mindezt úgy, hogy ritkán sportolok és odafigyelek a térdemre. Ebből gondolom, hogy ha komolyabban igénybe lenne véve, akkor akár ki is mehetne, de ezt nyilvánvalóan nem próbálgatom. A kérdésem az lenne, hogy egy ilyen jellegű sérülés változhat? Érdemes lenne újra elmennem reumatológiára / ortopédiára, esetleg új MR vizsgálatra? Elképzelhető, hogy megerősödött a szalag, izom azon a részen, ahol a sérülés volt? Őszintén az sem volt világos nekem, hogy komoly -e a sérülés vagy nem, mivel nem küldtek műtétre és az ortopédián az orvos elég tüzetesen megvizsgálta, több irányból hajlítgatta és nem volt igazán fájdalmam. Kérném szíves véleményét a leletről és javaslatot is szívesen fogadok, hogy érdemes -e mennem további vizsgálatra. Köszönöm előre is a válaszát! Tisztelettel, K. Attila

        Dr. Holnapy Gergely válasza a LCA szakadás, meniscus sérülés témában

        Üdvözlöm! Az ön által csatolt MR lelet -melynek pontos ideje nem látható-, a klinikai tünetekkel egybevetve indokolná térdízületi arthroscopia (ízületi tükrözés) elvégzését. Ennek során a porcos gyűrű szakadása ellátható, vélhetően az instabilitásos panaszok (amit ön úgy él meg hogy "kimegy a térde") megoldhatók lennének. Mivel szakadt az elülső keresztszalag, ennek pótlása is az ön életkorában megfontolandó, ez ugyanakkor hosszabb rehabilitációs idővel jár, ez egy tervezhető idejű beavatkozás. Az idő múlásával változás is beállhat a térd állapotában, a szakadt meniscusrészletek lekophatnak, de sérthetik is a terhelő ízületi felszínt. Dr. Holnapy Gergely


        Kérdés: 2020. július 06., 20:05; Megválaszolva: 2020. augusztus 17., 08:57

      • Kérdések és válaszok a témakörben: