• Porckorongsérv

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr! A következő MR kiértékelést kaptam és az szeretném kérdezni, hogy mit is jelent pontosan. A lordosis megtartott, számottevő oldalirányú görbület nem azonosítható. A csigolyák magassága kórjelzően nem csökkent. Az L.II. csigolya corpus dorsalis részén inkomplett fúzió ábrázolódik (részleges pillangó deformitás). A kisízületekben enyhe arthrosis azonosítható. A felső segmentumokban egy-egy apró Schmorl-hernia figyelhető meg, a zárólemezek környezetében kóros jelzavar nem detektálható. A conus az L.I. magasságában végződik, szabályos. Az L.II./III. porckorong vs. szegmentációs zavar miatt helyenként jelzetten túlér a peremeken. A gyökök szabadok. A gerinccsatorna tágassága megtartott. Az L.IV./V. discus körkörösen minimálisan előemelkedik, centrálisan concentricus anulus fissura látható. Gyöki compressio nem mutatkozik. Az L.V./S.I. discuson bal paramedián kb. 13 mm-es, lefelé nyúló, az eredő gyököt komprimáló extrusio van. A kilépő gyökök szabadok. Vélemény: Spondylarthrosis. Enyhe szegmentációs zavar. L.IV./V. incipiens bulging, kis anulus fissura. L.V./S.I. bal paramedián lefelé mozdult hernia, gyöki érintettség. Jelen pillanatban annyi a tünetem, hogy a ball külső lábam éle enyhén zsibbadt. Az achilles refleksz gyenge. Műtétet nem szeretnék. Esetleg más terápiával pl. gyógytornák vagy masszázs segítene e ezen a problémán? Válaszát előre is ködzönöm! Tamás

        Dr. Puskás Réka válasza a porckorong sérv MR témában

        Kedves Kérdező! Az MRI leleten egy kisebb fejlődési rendellenességet találtak az LII-III csigolyákon. Az alatta levő területen a porckorongok kissé károsodottak, leginkább a legalsó, az LV-SI nevű. Ezen porckorong sérv mutatkozott, ami a bal oldalon eléri és nyomja az ideggyök eredését, de kicsit odébb már nem okoz idegnyomást. Kis porckorong megszakadás látható egy kicsit feljebb is, itt még nincs sérvesedés, de a lehetősége már megvan. Még egy szegmentummal feljebb még nincs sérvesedés, de előboltosul a porckorong. A porckorongsérv okozza valószínűleg a panaszát. Műteni nem szükséges, de foglalkoznia mindenképpen kell vele, mert rosszabbodni fog a helyzet. Célzott, egyénileg vezetett gyógytornával kezdünk ilyen esetben amit amikor már megtanult, egyedül is végeznie kell. Ahhoz, hogy a gerincének állapota ne romoljon a későbbiekben, nagyon sok gyógytornára lesz szüksége. A panaszoktól függően még szükség lehet masszázsra, fizikoterápiára vagy gyógyszerekre is a későbbiekben.


        Kérdés: 2020. április 29., 15:13; Megválaszolva: 2020. május 05., 16:12

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Hüvelygomba és fogamzásgátló
        Online konzultáció
        Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
        Allergiás?
        Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.