Hirdetés
      • Achilles-ín fájdalom

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Március első felében egyik nap reggel felkeléskor azt tapasztaltam, mikor lábra akartam állni, hogy a scoliosis miatt rövidebb (jobb) lábam nagyon erősen fáj. (Semmi nem történt előtte, ami ilyet okozhatott volna). Alig tudtam vele járni (lépcsőzésnél különösen). Az achilles-ín és a külső bokacsont alatti rész megvastagodott, kissé melegebb, mint a környéke. Házilagosan kezdtem kezelni: Voltaren Forte kenőccsel dörzsöltem, rugalmas pólyával fásliztam és felpolcolva ültem v. feküdtem. (Hideg borogatással, jegeléssel nem próbálkoztam, mert az ülő munkámban – festés - nagyon hamar jéghideggé válnak a végtagjaim, amin csak az segít, ha meleg takaró alá fekszem min. 1 órára.) Ezzel a kezeléssel nagy sokára javult kissé, de azóta is képtelen vagyok bicegés nélkül járni. (Azelőtt nem bicegtem, mert minden cipőmben betétet használok ill. a jobb cipősarkaimat megmagasíttattam 1,5 cm-rel). Ezzel a fájós lábbal kellett végigcsinálnom január közepe óta egy légúti betegséget, mely pneumoniává fajult, pleurális exsudatummal. Ennek leszívása érdekében felvettek a Pulmonológiai Klinikára. Itt azonban előbb Covid-teszteken kellett átesnem, melyek negatívak lettek. A lábam miatt mindenhová tolószékben vittek. 1 hetes kórházban fekvés után az alapbetegségből igazoltan kigyógyulva hazajöhettem. A fájós lábammal azonban azóta is kínlódom. A mozgási nehézség igen hátráltatja felépülésemet a nagy legyengülésből, amit e pandémia-helyzetben ért betegség és izgalmak okoztak. Sajnos a mozgáskorlátozottság miatt nagyon nehezen tudom ellátni magamat. (Egyedül élek 86 évesen, komputerrel el tudom intézni, amiben a fiam nem tud segíteni, de sajnos a magam ellátása ilyen). Milyen gyógymódot alkalmazzak a lábamra, hogy a veszélyeztetett állapotom miatt ne kelljen itthonról kimozdulni, és hozzám se kelljen kijönni.

        Dr. Puskás Réka válasza a Achilles gyulladás témában

        Kedves Kérdező! Nagyon nehéz kérdést tett fel, mert ez a betegség igen nehezen gyógyul. A probléma valószínűleg az Achilles ín alatti nyáktömlő gyulladása, amihez az ún. peroneus ín gyulladása is társul. A probléma oka általában túlterhelés, de lehet ott apró szakadás is. Ezt interneten nem lehet megmondani. Hosszasan, türelemmel azért lehet kezelni egyedül is ezt a problémát. Napi több alkalommal javaslom nagyon óvatosan masszírozni a fájdalmas területet és kicsit borogatni is. A masszázs után a borogatás előtt kenje be gyulladáscsökkentő krémmel. Elég 20 percig és csak a fájós részen borogatni, hogy ne hűljön ki a lába. Kell még Achilles nyújtó gyakorlatokat végezni röviden, fájdalomhatárig és a külső talpél emelgetését is gyakorolni óvatosan, hogy erősödjön, mozogjon az a terület is. Remélem a legyengítő betegség után végez általános kondicionáló tornát! Azt lehet ülve is. Otthon is csak betétes cipőben járkáljon. Próbálhat gyulladáscsökkentő tablettát is szedni kb egy hétig, ha a háziorvosa nem ellenzi az egyéb betegségei miatt. Sajnos, az ilyen problémák néha a kezelés mellett is hónapokig tartanak. Türelmesen kezelje, valószínűleg lassacskán megszűnik majd a panasza. Üdvözlettel, Puskás Réka


        Kérdés: 2020. április 21., 20:12; Megválaszolva: 2020. április 27., 11:01

      • Kérdések és válaszok a témakörben: