• Ágyéki gerinc MR eredmény véleményezése

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő/Doktor úr!Mivel a jelenlegi helyzetben szinte lehetetlen idegsebészeti rendelésre(vagy,szinte bármilyen rendelésre)eljutni.Kérném szépen segítségét az MR eredményem kiértékelésében,melyet csatolt fájlként megpróbálok mellékelni. Némi kórelőzmény,mit megpróbálok röviden leírni.Februárban kiderült,hogy porckorong sérvem van.Derék fájdalom,jobb lábba végig kisugárzóan,illetve mindkét oldalt,fartájékon jelentkező panaszokkal fordultam reumatológiai szakorvoshoz.Készült ct,mely alapján igazolódott a porckorongsérv.Szerencsére gyógyszerekkel,fizikoterápiával panaszaim enyhültek,majd gyógytornával ,manuálterápiával szinte panaszmentessé váltam.Az eggyik panasz miatt viszont,a hirtelen rámtörő vizelése inger miatt(melyet tudtam,tudok kontrollálni)elküldtek idegsebészeti rendelésre is,hogy szükség lehet-e műtétre.Ezek után készült a mellékelt Mr eredmény,mely egy nap alatt,elsőbbségi küldeményként érkezett,és ez kissé megilyesztett,hogy nem-e azért,mert valami nagyon komoly gond van.Ami különösen aggaszt,hogy mit jelent a leletben leírt Modic 2 típusu degenerácio,és az idegyök kissé oedemás kifelyezések,illetve a retropositioban van kifelyezés.Jelenleg is viszonylag enyhe tüneteim vannak egyébként(gyógyszert sem kell szednem,nem olyan fokú a fájdalom)kisebb fájdalmak,derék,fartályék,néha sípcsontok fájdalma,illetve herékben,és lágyék tájéki enyhe,tolerálható fájdalmak.Urológiai vizsgálat történt ezzel kapcsolatban,de nem találtak rendelleneséget eddig. Köszönöm szépen megtisztelő válaszát!

        Dr. Puskás Réka válasza a porckorong sérv MR témában

        Kedves Kérdező! Először is, sajnos nem látom a csatolt filet. Ennek ellenére a feltett kérdésekre tudok válaszolni. Először is, a Modic 2 tipusú degeneráció zsíros átépülést jelent a csigolyák egymás felé tekintő zárólemezein, és a porckorong kopás következménye. Ez nem veszélyes jelenség, a porckorong sérv egyik velejárója. Az ideggyökök ödémája azt jelenti, hogy kissé fokozott a víztartalom a jelzett helyen, ami gyulladásos jelenség. Ezt is valószínűleg a porckorong sérv okozza. A retropozició pedig egy csigolya hátrafelé történő elmozdulását jelenti, az alatta levő csigolyához képest. Amennyiben a jelenlegi panaszai tűrhetők, nincs vizelési panasza, sem izomgyengesége, nem kell aggódnia, szépen lassan gyógyulni fog. Mindenképpen végezze a gyógytornát, amit előírtak, és amikor elmúlik a járványveszély, keresse fel az MR lelettel a kezelőorvosát.


        Kérdés: 2020. április 09., 08:09; Megválaszolva: 2020. április 14., 17:18

      • Kérdések és válaszok a témakörben: