Az Artroflex Plus valóban visszafordíthatja-e a porckopást?

Tisztelt Doktornő! Lassan 5 éve már, hogy térdízületi porckopással diagnosztizáltak a jobb térdemben. Ugye ez az öregedéssel járó betegség, ezért azon kívül, hogy elfogadja az ember, mást nem tud tenni. Legalábbis nagyon sokáig elfogadtam, hogy mindenki így viszonyul az artrózishoz. Annak érdekében, hogy lassítani tudjam a kopást, különböző porcerősítőket szedtem, amelyeket a DM polcain is látni lehet. Sajnos azonban ezek nem használtak sokat. Közben persze a fájdalmaim is erősödtek és így egyre több vény nélkül kapható fájdalomcsillapítót szedtem. Ez meg persze az emésztőrendszeremnek nem tett jót. Aztán az egyik ismerősöm a nyugdíjas klubban ajánlotta az Artroflex Plus kapszulát, hogy ez neki nagyon bevált és elégedett. A kapszula dobozára az van írva, hogy napi adagja 2 700 mg II-es típusú kollagén peptidet tartalmaz, bármit is jelentsen ez. Lassan 2 hete el tudtam hagyni a fájdalomcsillapítóimat, mert nincsenek ízületi fájdalmaim. A legutóbbi vizsgálatom szerint pedig 0.4 mm-el megvastagodott a porcszövet a térdemben. Ön szerint ez az állapot tartós lehet? Tovább is vastagodhat a porszövet a térdemben? Ez azt jelenti, hogy visszafordulhat a porckopásom? Ön szerint szünetet kellene tartanom most a 3-dik hónap után, vagy inkább rendszeresen kellene szednem ezt a porcerősítőt, hogy megtarthassam a jelenlegi állapotomat? Amúgy a kapszula tartalmaz még C-vitamint, és kurkumint. Sajnálom, hogy Ön-t kell terhelnem a kérdéseimmel, de a jelenlegi járványhelyzetre való tekintettel, jobbnak láttam nem kimozdulni a lakásból. A válaszát előre is nagyon köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Puskás Réka válasza ízületi porckopás témában

Kedves Kérdező!

A korosodással járó porckopás természetes jelenség és sajnos egyelőre nincs tudományos bizonyíték semmilyen módszert illetően arra, hogy visszafordítható lenne. Ahogy a szem vagy az erek, belső szervek, stb is öregszik az évek során, az ízületi porc is így tesz. Viszont a panaszok enyhítésére, a megmaradt porcállomány kisfokú vastagítására alkalmas készítmények azért állnak rendelkezésünkre. A különböző táplálék-kiegészítők is hatékonyak lehetnek, bár ezek felszívódásával kapcsolatosan merülhetnek fel aggályok. Utánanéztem kollagén készítményekkel kapcsolatos tudományos cikkeknek és azt találtam, hogy ezek is csökkenthetik az ízületi fájdalmat, ne minden esetben de gyakran jó hatásúak. Ha ön úgy tapasztalja, hogy készítmény szedése megszüntette a panaszait, akkor ez a készítmény az ön számára feltétlen hatékony. A 0,4 mm porcállomány vastagodás lehet mérési hiba is, tehát ezt fenntartásokkal kezelném, de ez nem is számít sokat. A porckopás visszafordulása tudományos szempontból nem túl valószínű, de az is elég, ha megáll és nem halad tovább, és kicsit megnövekszik a porcállomány víztartalma és ezáltal a mérhető vastagsága fokozódik, panaszai megszűnnek. Azt javaslom, hogy a készítmény alkalmazási előirata szerint hagyja abba a szedését 3 hónap után, de amint visszatérnek a panaszai, kezdje újra a szedését, akkor is, ha nem telik el 2-3 hónap. Ebben az esetben kb egy évig szedje folyamatosan. Ne feledje, hogy a porckopás kezelésében a gyógytorna és az ízület körüli izmok karbantartása is nagyon fontos tényező, mind a panaszcsökkentés, mind pedig a meglevő porcállomány védelme érdekében.

Remélem segített önnek a válaszom! Üdvözlettel, Puskás Réka

Kérdés: 2020. március 26., 10:21; Megválaszolva: 2020. március 27., 14:13
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Kronikus derekfajdalom
Állandó a hátamban, nyakamban...
Üdvözlöm a nevem Gombos Enikő. 1968-ban születtem, 53 éves nő vagyok, egy nagylány édesanyja. 165 cm magas és 63 kiló vagyok. Igyekszem tartani az...
Milyen betegségre utalhat a tünetek?
Jó napot kívánok! Panaszaim fél éve kezdődtek, különböző furcsa tünetek valtakoztatjak egymást minden nap. Eleinte szedultem, koordinációs...
Nyaki merevség
Felnőtt fiam hat hónapja nagyon mereven tartja a nyakát, mert a nyak jobb oldalán fájdalmat érez, amikor lefelé néz (telefon) , vagy bólogat. Tudja...
Lapocka és vállfájdalom
Tisztelt Doktornő! Párom már fél éve szenved az alábbi panaszokkal: Jobb váll fájdalma jobb lapockából kiindulva, a fájdalom során a jobb...