• Csontszcintigráfia

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktornő! Szeretném tanácsát kérni a lent megküldött leletemmel kapcsolatosan. Onkológiai gondozás alatt állok (2007-ben Emlő műtétem volt),szerencsére már csak 2 év múlva kell jelentkeznem kontroll vizsgálatra, viszont ezen leletemen javasolják a fél év múlva történő ismételt vizsgálatot. Kérdésem az lenne, hogy ortopédiára, vagy reumatológiára érdemes lenne-e elmennem, ugyanis lábam, derekam egyre jobban fáj, és állandósodni látszik a fájdalom. Mit javasol ezzel kapcsolatosan? Várom megtisztelő válaszát: Köszönettel:SZS Áttekinthető csontszcintigráfiai Spec+CT metszeti képek 740 MBq 99mTc-MDP Kontroll felvétel a 2018.11.13-án készült vizsgálattal összevetve. A sternum régiója diszkréten egyenetlen, de összefüggőbb elváltozás nem észlelhető. A j.o. acetabulum diffúze kissé aktívabb, ill. a femur fej. A medence csontokban jelentősebb intenzitás nem észlelhető. A bordaívek diszkréten inhomogének. Összefoglaló vélemény: Status idem. Progresszió az előzőekhez képest nem verifikálható.Szoros observatio javasolt, kb. 6 hónap múlva kontroll izotóp vizsgálat. Natív low dose CT vizsgálat: A C D és L gerincen enyhe fokú peremszél megnyúlások vannak. A D,L átmenetben néhány zárólemez meszes. Az L-V porcrés beszűkült benne vacuum van. Az L-I-es csigolyatest alsó zárólemeze alatt felhő szerű meszesedés van. A D-III-as csigolyatestben 3 mm-es meszes góc látható.Az S-II-es magasságában j.o-on 6 mm-es, a b.o. csípőlapátban 10 mm-es meszes góc látható. Gyanús met. nem látható.

        Dr. Puskás Réka válasza a scintigráfiás vizsgálat témában

        Kedves Kérdező! A csont/izom rendszeri panaszai miatt reumatológushoz forduljon. Mindenképpen mondja el a panaszait az onkológus kezelőorvosának is és a csontscintigráfiát végeztesse el fél év múlva, ahogy a javaslaton áll. Kérjen egy soron kívüli kontrollt az onkológusától és beszélje meg vele, hogy mit javasol a fájdalmak és a scintigraphia ügyében, mert időnként a daganat miatt adott gyógyszerek vagy a korábban kapott kezelések, vagy az alapbetegség okoznak mozgásszervi fájdalmakat. Emellett persze egyszerű kopások is jelentkezhetnek, ezeket a kérdéseket az onkológus és a reumatológus együtt szokta megoldani. Üdvözlettel, Puskás Réka


        Kérdés: 2020. február 25., 10:52; Megválaszolva: 2020. február 27., 13:55

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Harc az ajakherpesz ellen
        COVID-19: hivatalos ajánlások
        Tájékoztatók az Egészségügyért Felelős Államtitkárságtól.
        Célzott molekuláris terápiák
        Számos daganattípusban áll rendelkezésre célzott terápia.