• Motorbaleset - lábszártörés, amnézia

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Válaszadó! A sógornőm 21 éves fiát (unokaöcsémet, keresztfiamat) és a barátnőjét tavaly május 17-én a kora esti órákban motorbaleset érte. Mindketten viseltek motoros felszerelést, így bukósisakot is. A lány megúszta karcolásokkal, zúzódásokkal. A keresztfiam sajnos nem. Neki mindkét lábszára több helyen eltört. A jobb lábszárán ráadásul nyílt és szilánkos törés volt. Emellett a jobb keze is szilánkosra tört, a bal keze zúzódott. Agyrázkódást kapott, és a baleset körülményeire máig nem emlékszik. A törött lábszárcsontokat karmos lemezzel és rögzítő csavarokkal rögzítették. 8 hét fekvő- és 8 hét járógipsz után szeptember 6-án végre a gipsztől megszabadult. A gipsszel egyetemben a karmos lemezeket is kivették a lábából, ám a csavarok még bent vannak. Egyébként a gipsz levétele óta folyamatosan gyógytornára jár. A bal lába viszonylag rendbe jött. Arra nem is szokott panaszkodni. Ezzel szemben a jobb lábát állandóan fájlalja és ezen fájdalmak miatt orvosi tanács ellenére sem tudja úgy terhelni, ahogy az orvos szerint kellene. Szinte ráállni sem igen tud. Máig csak mankóval tud rendesen közlekedni. (Balesetről kiderült, hogy nem azaz autós okozta első sorban, aki előzés közben elsodorta a fiatalokat, hanem egy szemből vélhetően jóval a –mellékúton– megengedett 70 km/h sebességgel haladó másik autós. Az őket elsodró autós megállt és végig a gyerekek mellett volt és segített nekik, ameddig a mentők és a rendőrök oda nem értek.) Mennyi idővel a sérülés után szokták a lemezeket és a csavarokat eltávolítani? Nem volt korai a lemezkivétel (16 hét után), úgyhogy a csavarok még bent vannak? A keresztfiam egy ilyen komplikált kettős lábszártörést követően mikor lehet vagy egyáltalán lehet-e bármikor teljesen tünetmentes? A baleset következtében bekövetkező amnézia (a balesetre és körülményeire nem emlékszik) mikor múlhat el? A válaszát előre is köszönöm! egy nagybácsi és keresztszülő (40)

        Dr. Holnapy Gergely válasza a lábszártörés témában

        Tisztelt Uram! Utóbbi kérdésére könnyebb a válasz. Az amnézia jellemzően nem múlik el. A fémanyagok eltávolítása rendkívül széles időintervallumban válhat szükségessé. Ez függ a lábszártörés típusától, helyétől (sípcsont középső harmada, ízület közeli vagy ízületbe hatoló, stb), továbbá a törés rögzítésének módjától. Ugyanakkor kétoldali sérülésnél a terhelhetőség, a mobilizálás további rendkívüli nehézséget jelent. Bármilyen pontos időpont meghatározása a beteg vizsgálata és az aktuális Röntgen-felvételek egyidejű megtekintése nélkül lehetetlen. Nem egy-egy törést kell meggyógyítani, nem egy-egy rögzítést kell önmagában behelyezni vagy eltávolítani, hanem a beteg -jelen esetben a keresztfia- egészségét és mozgásképességét kell a sérülést megelőző állapothoz a lehető legjobban visszaállítani. Így pedig rendkívül sok információ alapján kell a műtéti (vagy nem műtéti) döntéseket meghozni. A teljes tünetmentesség jellemzően a sérülések ízületi érintettségének alapján határozhatók meg. Ez távolról sajnos nem lehetséges. Ráadásul a gyermek cukorbetegsége a gyógyulási folyamatot sajnos nem előnyös irányba befolyásolhatja. Üdvözlettel: Holnapy Gergely dr.


        Kérdés: 2020. február 16., 08:10; Megválaszolva: 2020. február 27., 22:07

      • Kérdések és válaszok a témakörben: